LCSB en Universiteit Maastricht onderzoeken invloed van omgevingsfactoren op ontstaan ziekte van Parkinson

Array

parkinsonHet ontstaan van de ziekte van Parkinson is niet alleen genetisch bepaald, maar hangt ook af van onze levensstijl en de blootstelling aan chemicalien in onze omgeving. Maandag hebben professor Jos Kleinjans van Universiteit Maastricht en professor Rudi Balling van het Luxemburgs Centrum voor Systeembiologie (LCSB) van de universiteit van Luxemburg een samenwerkingsovereenkomst getekend om potentiele toxische effecten van chemicalien te onderzoeken en voorspellen met betrekking tot het risico op neurodegeneratieve ziekten.

“We kennen al een paar chemicalien die vermoedelijk de ziekte van Parkinson kunnen veroorzaken. Maar we begrijpen niet precies hoe deze de ziekte veroorzaken en of er andere chemicalien zijn die hetzelfde effect hebben”, aldus professor Rudi Balling, directeur van het LCSB.

Het onderzoeksteam gaat experimenten doen om moleculaire netwerken te onderzoeken in zenuwcellen die door de bekende Parkinsonverzoorzakende chemicalien zijn verstoord, om zogezegd een moleculaire vingerafdruk te produceren voor de afzonderlijke chemicalien. In een volgende stap zullen de wetenschappers een online tool ontwikkelen die niet alleen hun bevindingen in kaart kan brengen, maar ook het toxicologische effect kan voorspellen van nieuwe verbindingen aan de hand van hun moleculaire vingerafdruk. Het prototype zal worden gebaseerd op de Parkinson’s disease map (pdmap.uni.lu), een digitale kennisbank die onlangs werd ontwikkeld door het LCSB.

De grote achtergrondkennis van het LCSB op het gebied van de ziekte van Parkinson en het computergestuurd in kaart brengen van ziekten zal worden aangevuld met de jarenlange expertise in toxicologie en toxicogenomica van Universiteit Maastricht.

“Het is een van de belangrijkste en kostbaarste taken van de farmaceutische industrie om ervoor te zorgen dat nieuwe kandidaatgeneesmiddelen veilig zijn voor mensen. Door computermodellen te ontwikkelen die toxicologische effecten van chemicalien kunnen voorspellen, zal de ontwikkeling van geneesmiddelen aanzienlijk versnellen”, aldus professor Jos Kleinjans, voorzitter van de vakgroep Toxicogenomics bij Universiteit Maastricht. Volgens Kleinjans zal het simuleren van toxicologische effecten met computers ook geld besparen en het aantal dierproeven verminderen.

Hoewel de onderzoekers zich in eerste instantie concentreren op de ziekte van Parkinson om hun eerste prototype te ontwerpen, heeft het team goede hoop dat de ontwikkelde tool in de nabije toekomst ook kan worden toegepast op andere ziekten.
Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen