Nieuwe hoogleraar Huisartsgeneeskunde zet zich in voor eHealth

Per 1 januari is dr. Niels Chavannes benoemd tot hoogleraar Huisartsgeneeskunde bij de afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde. Hij houdt zich bezig met ‘eHealth en diseasemanagement’: de mogelijkheden voor zorgverleners en patiënten om digitaal gegevens uit te wisselen en patiënten mede verantwoordelijk te maken voor hun gezondheid. “eHealth is een speerpunt in het LUMC.”

“Op het gebied van eHealth is er een woud aan mogelijkheden en ook in het LUMC zijn allerlei initiatieven genomen”, zegt Chavannes. “Mensen met een chronische aandoening kunnen bijvoorbeeld thuis metingen doen en doorsturen naar het ziekenhuis. Zo houden zij zelf de vinger aan de pols. Goede voorbeelden zijn onder meer te vinden bij Nierziekten, Longziekten en Cardiologie.”

Niels ChavannesMaar niet van alle toepassingen is bewezen dat ze echt iets toevoegen aan de zorgverlening. Er zijn ook plannen die niet haalbaar blijken, of toepassingen die patiënten en zorgverleners onhandig vinden en dus links laten liggen.

eHealth als ondersteuning
“Het zou mooi zijn als LUMC’ers ideeën en ervaringen uitwisselen, zodat ze van elkaar leren en samen nieuwe toepassingen kunnen ontwikkelen”, vindt Chavannes. “Daarom wil ik een Platform eHealth opzetten waar we alle initiatieven kunnen etaleren en stroomlijnen. En waar we ook een gezamenlijke strategie kunnen uitstippelen.”
Met Leiden als expertisecentrum wil Chavannes een consortium opzetten voor eHealth-toepassingen die aansluiten op de behoeften van patiënten en zorgverleners. “Ik zie eHealth als ondersteuning voor zorg en ziektemanagement. Niet als doel op zich. En zeker niet als primair bezuinigingsdoel voor minder patiëntencontacten.”

Afwijkende waarden meteen melden
Er zijn genoeg toepassingen denkbaar die verschillende afdelingen in het LUMC kunnen delen. Chavannes: “Bij veel chronische aandoeningen, zoals longziekten en nierziekten, kondigt een opvlamming of nieuw probleem zich aan met afwijkende patronen in bloed of urine. Het is dan zaak dat patiënten, als ze afwijkende waarden meten, meteen aan de bel trekken en niet wachten tot ze zich slecht voelen. Dat moeten ze makkelijk via internet kunnen doen en de melding moet meteen worden opgepakt, zodat artsen snel kunnen handelen.”

Stimulerende werking
Een ander voorbeeld van een ruim inzetbare eHealth-toepassing: patiënten tot een gezonde leefstijl bewegen, bijvoorbeeld door lotgenotencontact te faciliteren. “Ik heb als huisarts in een multidisciplinair gezondheidscentrum in Rotterdam gewerkt. Mensen die meer moesten bewegen kregen daar een training van een fysiotherapeut en konden zich aanmelden voor een wandelgroepje. Dat werkte enorm stimulerend en haalde veel mensen ook nog eens uit hun eenzaamheid. Je zou via internet kunnen organiseren dat mensen meedoen en hun activiteiten bijhouden.”

Gericht zorgaanbod
Afdelingen kunnen ook aansluiten bij big data-projecten waarmee wijken geïdentificeerd worden met veel socio-economische problemen. Die gaan hand in hand met gezondheidsproblemen. “In zulke wijken kun je een gericht zorgaanbod organiseren: Population Care. Dit kan efficiënt gebeuren als digitale gegevens worden uitgewisseld.”

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen