Start week van “Het Vergeten Kind”

Array

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind, een week waarin er aandacht wordt gevraagd voor een grote groep kwetsbare kinderen die, om wat voor reden dan ook, niet thuis kunnen slapen in hun eigen bedje. Tijdens de Week van het Vergeten Kind (29 januari / 4 februari 2015) vraagt de Stichting extra aandacht bij het Nederlandse publiek, media en politici voor de situatie van de 33.000 kinderen in sobere Nederlandse opvangcentra. Met als doel de problematiek te agenderen en een bijdrage te leveren om hun situatie te verbeteren.

Donderdag 29 januari: Vrolijkste Handtekeningenactie in ons politieke hart

Om de kinderen in opvangcentra niet te vergeten en ervoor te zorgen dat zij een betere leefkwaliteit in de opvang krijgen, roept de stichting vanaf 12 januari alle kinderen in Nederland voor een tweede keer op om een wensvlag te maken en op te sturen. Elke ingestuurde vlag is een handtekening, die staat voor de wens om de situatie van deze ‘vergeten’ kinderen te verbeteren. De stichting hoopt op minimaal 33.000 wensvlaggen. Voor ieder kind in de opvang 1 wensvlag. Op 29 januari worden de wensvlaggen in aanwezigheid van onder anderen oprichter Dinand Woesthoff,  ambassadeurs Johnny de Mol, Babette van Veen, Angela Schijf en Saar Koningsberger overhandigt aan staatssecretaris Van Rijn van VWS, VNG, Taskforce Kindermishandeling, Jeugdzorg Nederland, Federatie Opvang en andere belangrijke jeugdzorg-stakeholders. Gezamenlijk de wensen omzetten in daden en werken aan kwaliteitsverbetering van kinderen in de opvang. Dat is niet langer een wens, dat is wat deze kwetsbare kinderen verdienen!

Lees hier meer over de Vrolijkste Handtekeningenactie van Nederland 2015

Vrijdag 30 januari: Talkshow ‘Vergeten Kind Talks’

Bij de aftrap laat Nederland zien dat zij vergeten kinderen een stem geven. De dag erna krijgen kinderen uit de opvang (‘ervaringsdeskundigen’) zelf de ruimte om hun stem te laten horen. Ambassadeur Johnny de Mol en Jeugdjournaal-presentatrice Milouska Meulens presenteren de allereerste talkshow ‘Vergeten Kind Talks’ en ontvangen jongeren aan tafel die noodgedwongen in diverse opvangcentra verblijven. De jongeren hebben deelgenomen aan een intensief voortraject waarin zij onder professionele begeleiding onderzoek hebben verricht over de situatie van kinderen en jongeren in de opvang. Aan tafel gaan ze in gesprek met politici, beleidsmakers, hulpverleners uit de opvang en onze ambassadeurs. Zij vertellen over hun verrichte onderzoek en hun eigen ervaring. Middels korte filmpjes krijgen we ook een blik áchter de schermen’ in het leven van deze jongeren en de weg die ze afgelegd hebben naar deze talkshow.

Zaterdag 31 januari: Opening Tovertuin in Rotterdam en Amersfoort

De zaterdag in de Week van het Vergeten Kind staat in het teken van de opening van twee nieuwe Tovertuinen. De stichting heeft met de realisatie van deze twee Tovertuinen een kindvriendelijke speel- en leefomgeving gebracht naar een vrouwenopvang in Rotterdam en  een asielzoekerscentrum in Amersfoort. De realisatie van Tovertuinen is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van de stichting. We vinden namelijk dat áls kinderen niet thuis kunnen wonen, we ze moeten opvangen op een plek waar ze zich welkom en veilig voelen. Een plek waar ze kunnen spelen, bewegen en ontspannen. Inmiddels hebben we bij 20 opvanglocaties door heel het land Tovertuinen gerealiseerd.

Klik hier en lees meer over Tovertuin 18 bij een vrouwenopvang in Rotterdam.

Klik hier en lees meer over buiten Tovertuin 2 bij AZC Amersfoort.

Zondag 1 februari: Het Vergeten Kind Filmfestival

Kinderen in 10 opvangcentra maken onder begeleiding van filmcoaches korte ‘speelfilms’ over een actueel thema dat speelt in hun opvang. De kinderen bekijken samen met de filmcoach het online interactieve lesmateriaal en maken een script over het door hun bedachte onderwerp. Daarna gaan zij samen aan de slag met de opnames van de film, waarin de kinderen zelf acteren, filmen en regisseren. Elke film start met een ambassadeur of vriend van Het Vergeten Kind die een probleem aankaart en de kinderen een opdracht geeft (denk aan ‘Charlie’ in Charlies Angels). De ‘Charlies’ van dit jaar zijn o.a. Dinand Woesthoff, Johnny de Mol, Babette van Veen, Saar Koningsberger, Angela Schijf, Jörgen Raymann, Wendy van Dijk, Dennis Weening en Jamai Loman.

Hoogtepunt is de première in Pathé Tuschinski in Amsterdam waar de kinderen gestoken in mooie kleding (gesponsord door Shoeby) over de rode loper zullen aankomen aan de hand van de ‘Charlie’  die in hun filmpje de opdracht gegeven heeft. Een vakjury beslist welke films kans maken op de Film Awards voor Beste Acteerprestatie, Beste Script, Beste Film en de Publieksprijs. De Beste Film van de ochtend mag in juni 2015 naar de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival.

Dinsdag 3 februari: ‘Kind Centraal’ Award naar Kompaan en De Bocht

Voor de tweede keer reikt de stichting de ‘Kind Centraal’ Award uit aan een opvanglocatie, initiatief, groep, persoon, fondsenwervend activiteit die zich buitengewoon inzet voor vergeten kinderen in Nederland. De Award wordt dit jaar in aanwezigheid van Koningin Máxima uitgereikt aan Kompaan en De Bocht in Goirle. K&dB is een fusieorganisatie (2009) tussen  twee organisaties: Jeugdzorg en Vrouwenopvang (hulpverlening in situaties van huiselijk geweld en tienermoederschap). Met de fusie zijn de kennis, ervaring en inzichten van deze twee werelden bij elkaar gekomen. K&dB heeft vanuit deze twee werelden een ‘manier van kijken’ ontwikkeld  die is gebaseerd op de verbinding tussen opgroei-, opvoedings- en ontwikkelingsproblemen en onveiligheid in situaties van huiselijk geweld. K&dB  ontvangt de award niet alleen voor de kwaliteit van opvang en behandeling die zij bieden, maar evenzeer voor hun inspanningen in de regio om de toestroom van kinderen naar de opvang terug te brengen.

Woensdag 4 februari: Spetterend slotfeest

We eindigen de Week van het Vergeten Kind traditiegetrouw met een groot slotfeest! Ruim 1.500 kinderen uit opvanglocaties door heel het land gaan een dag onbezorgd spelen op zeven verschillende speellocaties door heel het land. Ook kunnen zij genieten van allerlei vrolijke activiteiten en optredens. De hoofdlocatie is Superfun in Amersfoort. Vanuit veiligheids­overwegingen kunnen we de andere zes speelocaties pas noemen en bedanken nadat de kinderen weer veilig in de bussen terug zijn naar hun opvanglocaties. De dromenboom ontbreekt ook dit keer niet en is dit jaar een heuse cadeauboom. Met dank aan Mattel mogen wij  de kinderen verblijden met leuke cadeaus. Ook onze oprichter, ambassadeurs en vrienden van de stichting komen uiteraard even een kijkje nemen en meefeesten.

https://www.youtube.com/watch?v=ypPgz_Sry3Y

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen