Tv-premiere Shit! de film op 8 februari 2015

Array

Documentaire over het leven met een chronische darmziekte

https://www.youtube.com/watch?v=IDlRYP0V04Y

Op zondag 8 februari 19.20 uur vertoont Focus (NTR) op NPO2 de tv-première van de documentaire Shit! de film. Deze documentaire toont het leven van mensen met een chronische darmziekte en is in het kader van hun jubileumjaar ontwikkeld door  de Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN). Documentairemaker Gideon Levy volgde in deze documentaire een half jaar lang vier jonge mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dit leverde indrukwekkende, ontroerende en soms ook komische beelden op. Door deze film worden de darmziektes en de gevolgen daarvan op het dagelijks leven eindelijk bekend en bespreekbaar bij het grote publiek.

 Deelnemers
Gideon Levy is een bekend  televisiepresentator, onderzoeksjournalist, documentaire- en programmamaker. In opdracht van de CCUVN maakte hij de documentaire Shit! de film.

Volgens Levy is ieder mens is anders en iedereen reageert anders op het hebben van een chronische ziekte.

‘We hebben voor de film een aantal mensen gevolgd. Zo zien we Danielle van der Werf (27) uit Nieuwerkerk. Zij heeft de ziekte van Crohn en heeft hier inmiddels tien operaties voor ondergaan. Haar vriendin met dezelfde aandoening overleed aan complicaties bij de ziekte omdat zij geen stoma wilde. Daniëlle realiseerde zich dat een stoma echter haar enige redding is en geeft ons een inkijkje in haar huidige leven met weer een operatie in het vooruitzicht.

We volgen ook Florent Mahieu (42) uit Tilburg. Florent is opgekrabbeld uit een diep dal. Hij heeft net een operatie achter de rug en pakt zijn leven weer op. We zien dat de gebeurtenissen echter een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven en de relatie met zijn vrouw.
Daarnaast komen Diane Lorenzini en haar zoontje Enea (4) uit Krimpen aan den IJssel voorbij. Kleine Enea laat zien hoe het is om te leven met een stoma. De kijker ziet dat dat niet altijd gemakkelijk is voor een kleuter. Zo zien we hem bijvoorbeeld samen met zijn moeder in een kringgesprek in de klas uitleggen wat een stoma is.

Als laatste volgen we Esther Kievit (25) uit Middelharnis. Esther heeft colitis ulcerosa en kreeg in juni een stoma. De cameraploeg van Shit! de Film volgde haar bij dit emotionele proces, dat een keerpunt in haar leven blijkt te zijn.’

Beeld van het leven
Levy vervolgt: ‘De film geeft een getrouw beeld van het leven van mensen met crohn of colitis ulcerosa. Wat is de dagelijkse impact op dat leven, op je relatie, partner of gezin? En we laten alle keuzes zien die deze mensen moeten maken: de dagelijkse medicijnen, wel of niet opereren, dat soort dingen.

De veerkracht die ze tonen heeft indruk op mij gemaakt. Ik realiseerde me niet hoe afhankelijk wij mensen eigenlijk zijn van ons eigen lichaam. De stilstand van je leven als je de deur niet meer uit kunt is heel heftig. Daar ben ik wel van geschrokken. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen omgaan met een lichaam dat niet wil. Ik hoop, nee ik weet zeker, dat deze film bijdraagt aan het creëren van meer begrip voor mensen die zo ziek zijn. Hopelijk doorbreken we ook een aantal taboes: hoe is het om met een stoma te leven bijvoorbeeld of wat een hel een wc-bezoek kan zijn.’

 Crohn en colitis ulcerosa
Wereldwijd lijden 5 miljoen mensen aan chronische darmziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, ook wel Inflammatory Bowel Diseases (IBD) genoemd. In Nederland lijdt 1 op de 300 mensen aan een van deze onzichtbare en vaak met schaamte gepaard gaande aandoeningen. Jaarlijks krijgen meer dan 300 jonge kinderen in Nederland colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. Dat aantal stijgt verontrustend snel.

De vereniging
De Crohn- en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) is een vereniging van en voor mensen met chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Al meer dan 35 jaar zet de CCUVN zich in om de belangen van mensen met IBD te behartigen. Meer publiciteit rondom de ziektes is nodig, onder andere via Shit! de film. Daarnaast geeft de CCUVN veel informatie, laat mensen ervaringen delen en werkt samen met artsenverenigingen en andere organisaties. Dit alles met het doel om mensen met IBD te leren omgaan met hun ziekte en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Voor meer informatie zie ook: www.crohn-colitis.nl en www.shitdefilm.nl.

Recente artikelen