Twijfels over vaderschap? Misschien wordt het tijd voor een vaderschapstest

0
9378

De Statistieken zijn niet geruststellend. Volgens de AABB (American Association of Blood Banks) worden er in de Verenigde Staten alleen al honderdduizenden vaderschapstesten uitgevoerd per jaar, en de aantallen blijven maar omhoog gaan. Helaas worden er ook nog steeds geboorteverwisselingen geconstateerd, ook in Nederland. Gelukkig is er voor de ouders die hun twijfels willen wegnemen een vaderschapstest een makkelijke en bovendien nauwkeurige oplossing.

vaderschapstestWaar kan ik een test doen?
Een vaderschapstest kan worden ondernomen in vele klinieken en ziekenhuizen die vaak aangesloten zijn bij laboratoria, of zelf een lab hebben. De trend is tegenwoordig dat vele vaderschapstesten online worden uitgevoerd. Online bedrijven zoals EasyDNA bieden DNA-testen aan voor lagere prijzen dan bij een kliniek. Er zijn een aantal bedrijven online dus om een geschikt bedrijf te kiezen moet u beslissen hoe u de resultaten filtert en het juiste bedrijf kiest. De volgende tips kunnen helpen.

  • Prijs: Vind een bedrijf dat de beste prijs biedt en binnen uw budget past.
  • Accreditatie: Check eerst of een bedrijf wel geaccrediteerd is. Dit is heel belangrijk, want een ISO17025 accreditatie zorgt ervoor dat de test wordt geanalyseerd in een laboratorium dat aan strikte regels voldoet en uitgerust is met de juiste apparatuur.
  • Probeer eens contact op te nemen met een bedrijf dat DNA-testen doet en beoordeel zelf hoe snel ze antwoorden en hoe makkelijk het is om ze te bereiken. Hebben ze een telefoonnummer en een fysiek adres?

Hoe wordt de test uitgevoerd?
Een vaderschapstest vergelijkt het DNA van de vermoedelijke vader met het DNA van het kind om vast te stellen of ze overeenstemmen of niet. Als de DNA-profielen van de vader en het kind niet matchen, dan is het simpel; dan is hij niet de vader. Maar om te weten of het DNA wel of niet overeenstemt, heeft het laboratorium de DNA-monsters van de vader en het kind nodig.

DNA-monsters kunnen worden verzameld doormiddel van het gebruik van thuistests. De meeste online bedrijven sturen deze naar hun cliënten. In de kit zitten meestal wattenstaafjes (om het DNA te verzamelen), instructies, retouradres, en wat papierwerk wat ingevuld moet worden om vervolgens samen met de wattenstaafjes te worden teruggestuurd. De wattenstaafjes moeten een paar seconden tegen de binnenkant van de wang worden gewreven, om ze vervolgens te laten drogen. Zodra ze droog zijn, kunnen ze in een envelop terug worden gestuurd voor het onderzoek.

Als het niet mogelijk is om DNA-monsters van iemand te krijgen, dan zijn er alternatieven. Vaak zijn er vele andere DNA-monsters die kunnen worden onderzocht. U kunt hierbij denken aan tissues, sigarettenpeuken, enveloppen en veel meer. In het zelfde onderzoek kunnen verschillende DNA-monsters worden gebruikt.

Zodra de monsters in het lab zijn onderzocht en de DNA-profielen van het kind en de vader vergeleken zijn, kan een resultaat worden geleverd. Als de vader de biologische vader is, zal het resultaat een waarschijnlijkheid van vaderschap van 99.99% geven. Als hij niet de vader is, dan is de waarschijnlijkheid 0%.