Medisch Personeel vertrekt naar het buitenland voor een baan

geneticaDit is een origineel bericht van EmigratieBeurs
Medisch Personeel vertrekt naar het buitenland voor een baan. Werk in Nederlandse gezondheidszorg niet meer vanzelfsprekend
Een groeiende groep van medische specialisten en verpleegkundigen vinden steeds moeilijker een geschikte baan in Nederland en vertrekken naar het buitenland. Door besparingen in de gezondheidszorg zijn inmiddels 350 medische specialisten en 1.800 (gespecialiseerde) verpleegkundigen werkloos.

Was het krijgen van een geschikte baan voor hen in het verleden vanzelfsprekend, tegenwoordig is het steeds moeilijker om een baan te vinden. Met name specialisten in radiologie, klinische genetica en heelkunde hebben momenteel moeite met het vinden van werk. De verwachting is dat dit de komende jaren zal gaan uitbreiden naar andere specialismen. Ook basis artsen hebben tegenwoordig moeite bij het vinden van een opleidingsplaats.

Op uitnodiging van het UWV/EURES kunnen werkzoekenden in de gezondheidszorg komend weekend de 19e EmigratieBeurs (7 en 8 februari Expo Houten/Utrecht) bezoeken. Tijdens hun bezoek, kunnen zij algemene informatie inwinnen bij de medische desk van UWV/EURES, speciale presentaties bijwonen van reeds geëmigreerde specialisten, kennismakingsgesprekken voeren met de aanwezige ziekenhuizen of daadwerkelijk solliciteren voor werk. Op de Internationale EmigratieBeurs staan onder het thema “Healthcare Jobs Abroad”, 30 internationale ziekenhuizen en instellingen die specialisten en ander personeel in de gezondheidszorg werven. Aanwezig zijn ziekenhuizen en instellingen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland, Caribisch Nederland, Canada en Abu Dhabi

Vergrijzing zorgt voor een toenemende vraag naar gezondheidszorg personeel in het buitenland.
Grote ons omringende landen als de Scandinavische landen, Duitsland en Frankrijk kennen door de vergrijzing een afname van specialisten en verpleegkundigen, omdat zij met pensioen gaan. Daarnaast is er een te geringe aanwas van nieuwe specialisten en verpleegkundigen vanuit de opleidingen. Deze twee factoren met daarbij de alsmaar ouder wordende bevolking die een groeiend beroep doet op de gezondheidszorg, geeft aan hoe deze tekorten zijn ontstaan.

Nederlands medisch personeel is gewild in het buitenland, met name hun deskundigheid, taalkennis, aanpassingsvermogen en ondernemende inzet wordt geroemd. “We zien steeds vaker dat bepaalde beroepsgroepen over de grens worden opgehaald door bedrijven in buitenlandse regio’s met dreigende tekorten. In de nabije toekomst zullen we deze beweging ook zien bij de technische beroepen (ingenieurs), ICT, Bouw, maar zelfs ook in het onderwijs”, aldus Tom Bey (Directeur EmigratieBeurs).

Naast werk is ook de irritatie over toenemende criminaliteit, files en verslechterende mentaliteit een belangrijke drijfveer om te emigreren.

Europa ’s grootste EmigratieBeurs
De EmigratieBeurs biedt het actueel aanbod aan direct beschikbare banen uit meer dan 100 landen. Deskundigen uit de verschillende landen en bedrijven adviseren vrijblijvend in 150 stands en 80 presentaties en workshops. Alleen al de stand van UWV/EURES biedt een database met 2 miljoen vacatures over heel Europa.

De EmigratieBeurs is hiermee Europa ’s grootste evenement op het gebied van wonen, werken, studeren en ondernemen in het buitenland.

Bron: ANP Perssupportklinisch-onderzoek1

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen