Verpleegkundigen Meander registreren online met unieke app en tablet

Logo-MeanderVerpleegkundigen van Meander Medisch Centrum werken sinds kort met een speciaal voor hen ontwikkelde app en tablet. Hiermee kunnen zij eenvoudig al hun dagelijkse waarnemingen en metingen bij de patiënt direct registreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Bovendien heeft de verpleegkundige alle actuele gegevens van de patiënt uit het EPD altijd bij de hand, ongeacht waar deze gegevens zijn vastgelegd. Deze innovatieve technologische oplossing is ontwikkeld en mogelijk gemaakt dankzij leverancier Dell.

De app is geïnstalleerd op Dell-tablets van klein formaat, zodat ze passen in de uniformzakken van verpleegkundigen. De verpleegkundige ziet in één scherm voor welke patiënten hij/zij die dag zorgt, compleet met de belangrijkste gegevens, zoals diagnose, behandelend arts, allergieën, wel of niet reanimeren.

Temperatuur, bloeddruk, infusen, ademhaling, pijnscore en andere gegevens over het dagelijkse verpleegkundige registratieproces kunnen direct worden ingevoerd. Ook vragen die de verpleegkundige heeft voor de specialist kunnen direct in het EPD worden opgeslagen. Als een specialist een opdracht voor de verpleegkundige in het EPD noteert, ziet de verpleegkundige dit direct in de app. Bovendien wordt het zogenoemde ‘loopbriefje’ waarop de verpleegkundige aantekeningen maakt, met de app verleden tijd. Dit komt de informatieveiligheid ten goede.

Tijdwinst
De app is volledig op maat gemaakt en is ingebed in alle registratieprocessen van het EPD. Verpleegkundigen hebben aangegeven hoe het ontwerp eruit moet komen te zien. Het ontwikkelteam van Dell heeft dit vertaald naar een gebruiksvriendelijke app. Hendrika Schouten, seniorverpleegkundige op afdeling B3: “In de app zie je heel overzichtelijk welke taken je die dag moet uitvoeren. Dit werkt heel stimulerend. Doordat we registreren bij de bron en niet meer achteraf een computer hoeven te zoeken, levert het ook tijdwinst op. Bovendien komt het professioneel over bij patiënten. Zij vinden het hip dat wij zo werken!”

Wilco Zwerus, Mobility Specialist bij Dell Nederland: “De verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum hebben nu mobiel toegang tot het elektronisch patiëntendossier. Meander wilde medewerkers beter ondersteunen, de kwaliteit van de zorg verbeteren en flexibeler en veiliger kunnen werken. In nauwe samenwerking met het personeel van Meander en EPD-leverancier Medical Computer Support hebben we al deze doelen behaald. Het werken met apps is in de toekomst dé manier van werken in de zorg.”

Veilig
Op dit moment wordt de app uitvoerig getest op twee verpleegafdelingen. Naar verwachting worden de app en tablets dit jaar op alle verpleegafdelingen van Meander ingevoerd. Omdat er geen gegevens op de app zelf opgeslagen worden, is de veiligheid van patiëntgegevens gegarandeerd. De app kan in de toekomst eenvoudig aangepast worden voor andere zorgverleners binnen Meander, zoals medisch specialisten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente artikelen