Behandeling zeldzame neurologische spierziekte

Array

Filip Eftimov: ‘Treatment of chronic inflammatory neuropathies’.
Intraveneus immunoglobuline (IVIg) en corticosteroïden zijn beide effectieve therapieën voor de behandeling van chronische inflammatoi?re demyeliniserende polyradiculoneuropathie (CIDP). Het blijft onduidelijk welke van de twee de voorkeur verdient. Als een snelle verbetering het doel is van de behandeling dan heeft IVIg waarschijnlijk de voorkeur. Anderzijds leiden corticosteroi?den vaker tot langdurige remissies. Dit blijkt uit het proefschrift van Eftimov over een bepaalde zeldzame zenuwziekten, de zogenaamde immuungemedieerde polyneuropathieën.

spiervezelsBij deze aandoening is er sprake van schade aan de omhulsel van de zenuwvezels (myeline), waarschijnlijk door een ontregeling van het afweersysteem. De schade aan het myeline leidt tot een gestoorde prikkeloverdracht met allerlei symptomen tot gevolg, zoals krachtverlies en gevoelsstoornissen. De doelstelling van dit proefschrift was het bestuderen van de effectiviteit van de bestaande behandelingen voor CIDP en de verwante aandoening multifocale motorische neuropathie (MMN), het optimaliseren van deze behandelingen en het introduceren van alternatieve behandelingen. Onder andere werden verschillende corticosteroi?den (dexamethason en prednisolon) met elkaar vergeleken in CIDP. Dexamethason stootkuren (elke maand een hoge dosering gedurende vier dagen) heeft de voorkeur boven dagelijks prednisolon omdat deze iets sneller effect hebben en waarschijnlijk tot minder bijwerkingen leiden. In MMN kan bij sommige patiënten immunoglobuline ook onderhuids worden gegeven in plaats van de standaard intraveneuze toediening met als voordeel dat patiënten veel zelfstandigheid kunnen winnen. Promotor: prof. dr. I.N. Schaik
Plaats en tijd: Agnietenkapel , 10.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen