MRI bij leverziekte goed alternatief voor biopt

Jurgen Runge: ‘Towards quantitative magnetic resonance assessment in parenchymal liver disease’.
De bepaling van het levervetpercentages gemeten met MRI is beter dan een beoordeling na het nemen van een biopt. Ook de verlittekening van de lever gemeten met een andere niet invasieve techniek, MR Elastografie, blijkt robuust: als verschillende personen de data analyseren, komen zij nagenoeg op dezelfde waarden. Ook het ijzergehalte in de lever is met MRI vast te stellen. Dit blijkt uit het proefschrift van Runge over andere methoden om de conditie van de lever te bepalen, dan via een biopt.

MRIMRI
Voor de bepaling van de mate van schade aan de levercellen is het biopt (het wegnemen van een stukje weefsel) een gangbare benadering. Het nadeel is het invasieve karakter, waardoor het doen van herhaalde biopten onmogelijk is. Juist het kunnen herhalen van metingen is van belang om te weten of de patiënt reageert op een therapie of om het natuurlijk beloop van de ziekte te volgen. Runge heeft onderzocht of met MRI belangrijke kenmerken die nu met een biopt worden vastgesteld, zoals vervetting, ijzerstapeling, verlittekening en ontsteking accuraat en reproduceerbaar kunnen worden gemeten.

De inzet van nieuwe MRI-technieken heeft tot gevolg dat artsen nauwkeuriger het natuurlijk verloop van ziekte, en de invloed van therapie daarop, kunnen volgen. Bijvoorbeeld: of leververvetting afneemt na life-style advies, of leverijzerstapeling afneemt als er aderlatingen plaatsvinden, of verlittekening afneemt na therapie. Daarnaast zullen de in dit proefschrift onderzochte technieken helpen bij de beslissing of een patie?nt in aanmerking komt voor leverchirurgie, omdat de technieken nauwkeurig aangeven wat de staat van de lever is.

Promotores: prof. dr. J. Stoker en prof. dr. U.H.W. Beuers
Co-promotor: dr. ir. A.J. Nederveen Plaats en tijd: Agnietenkapel , 10.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen