Ruim een derde van Q-koortspatiënten houdt klachten

qkoorts_geitenRuim één op de drie Q-koortspatiënten heeft twee jaar na aanvang van de ziekte nog ernstige gezondheidsklachten, waaronder ernstige vermoeidheid. Dat blijkt uit onderzoek van Joris van Loenhout van het Radboudumc waarop hij vrijdag promoveert. Het is het eerste grootschalige onderzoek naar de langetermijngevolgen van Q-koorts.

Q-koorts is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Coxiella burnetii bacterie. De ziekte wordt overgedragen van dieren op mensen. De typische symptomen van een Q-koortsinfectie zijn koorts, hoofd- en spierpijn. Tussen 2007 en 2011 vond in Nederland de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld plaats. In totaal zijn toen 4.107 patiënten geregistreerd die ziek werden van een Coxiella infectie.

Langdurig vermoeid
Voor zijn onderzoek ondervroeg Joris van Loenhout ruim 1000 patiënten met behulp van vragenlijsten, tot vier jaar na aanvang van hun ziekte. Hieruit kwam naar voren dat ruim een derde van de patiënten nog langdurige klachten heeft, met name vermoeidheid. Door deze klachten ervaren veel patiënten problemen, zoals een verlies van levenskwaliteit, of problemen op de arbeidsmarkt. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met die van mensen die ooit een Legionella infectie hebben doorgemaakt.

Beter geïnformeerd
‘Veel patiënten met aanhoudende klachten voelen zich niet gehoord,’ zegt Joris van Loenhout. ‘Hun huisarts kan weinig voor ze doen, omdat er geen bewezen effectieve behandeling is. Deze patiënten kunnen nu in ieder geval zeker zijn dat zij niet de enigen zijn met langdurig klachten. Ik hoop dat huisartsen op basis van dit onderzoek meer informatie kunnen verschaffen over het percentage patiënten wat tot vier jaar na aanvang van hun ziekte nog klachten heeft.’

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen