UT organiseert medisch kamp voor toekomstige studenten

Universiteit-TwenteScholieren uit het voortgezet onderwijs met interesse in medische studies en techniek kunnen tijdens de voorjaarsvakantie deelnemen aan MediCamp. Het kamp, dat gehouden wordt op de campus van de Universiteit Twente, staat in het teken van medisch-technische studies, het menselijk lichaam, studie oriëntatie en kennismaking met de medische wereld. MediCamp biedt leerlingen een unieke kans om eens te proeven van het leven als medisch-technisch student en het beoefenen van een medisch-technisch beroep.

Van 23 tot en met 27 februari organiseert Twente Academy, het Pre-University College van de Universiteit Twente, het kamp dat speciaal voor leerlingen van 4, 5 en 6 vwo is samengesteld. “Wij organiseren dit kamp voor gemotiveerde aankomende studenten, om ze te laten kennismaken met de medische wereld, medische opleidingen in het algemeen en de medisch-technische opleidingen die de UT aanbiedt. Scholieren die twijfelen over een medische studie kunnen het kamp gebruiken als studiekeuze-oriëntatie en scholieren die al een keuze hebben gemaakt kunnen een voorsprong maken op medescholieren. Maar het wordt vooral een ontzettend leuke en leerzame week”, aldus Lisanne Hilhorst, coördinator van Twente Academy.

Gevarieerd programma

De deelnemers van MediCamp zullen vijf dagen lang verblijven in blokhutten op de campus van de Universiteit Twente. Tijdens deze dagen volgen de deelnemers een actief programma, bestaande uit uiteenlopende medisch-technische thema’s zoals regulatie, sport en spierfuncties. Deelnemers gaan aan de slag met vragen als: ‘Wat gebeurt er met je lichaam als je intensief sport?’ ‘Hoe kun je dit meten?’ En ‘hoe kun je deze veranderingen in het lijf beschrijven in een wiskundig model?’ Ook staat een bezoek gepland aan een medisch bedrijf, zodat leerlingen een goed beeld kunnen krijgen van waar ze na hun studie terecht kunnen. Verder stellen ze een onderzoeksvraag op, krijgen ze colleges van experts onder andere over de werking van het hart en de longen en nemen ze een kijkje in het Experimental Center for Technical Medicine. “Uiteraard is er ook tijd voor ontspanning en veel plezier. Zo houden we een pubquiz, organiseren we een filmavond en gaan we een avond de studentenstad Enschede verkennen. Aan het eind van het kamp presenteren de deelnemers hun onderzoeksvraag aan hun ouders en krijgen ze een certificaat mee naar huis. Met dit kamp doen ze veel ervaring op”, aldus Hilhorst.

Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie populair
De Universiteit Twente biedt twee medisch-technische studies aan: Technische Geneeskunde en Biomedische Technologie. Deze opleidingen zijn de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Dat blijkt onder andere uit het feit dat de aanmeldcijfers voor de Open Dagen van 2014 zijn verdubbeld ten opzichte van vijf jaar geleden. Niet zonder reden want professionals met een medisch-technische achtergrond hebben een goed toekomstperspectief. Er is binnen de medische wereld een groeiende vraag naar goed opgeleide professionals met kennis van zowel geneeskunde als technologie. Vanaf 2016 wordt er bij de opleiding Technische Geneeskunde decentraal geselecteerd. Recentelijk behaalde de opleiding TG de tweehonderdste afstudeerder.

Opgeven kan nog steeds

Leerlingen die mee willen op kamp kunnen zich aanmelden via de website van Twente Academy. (http://www.twenteacademy.nl/medicamp) De kosten bedragen 275 euro per persoon. Als leerlingen zich samen aanmelden betalen ze 250 euro per persoon. Voor meer informatie over MediCamp of Twente Academy kunt u contact opnemen met Lisanne Hilhorst, Coördinator Bijlesdagen en Bijspijkerkampen: 053-489 4890, [email protected]

Bron: Universiteit Twente

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen