Leijten: Kwaliteitsplan verpleeghuiszorg is lege huls

0
322

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten schiet de verpleeghuiszorg helemaal niets op met de plannen van staatssecretaris Van Rijn. ‘Van Rijn spreekt heel veel mooie voornemens uit maar uiteindelijk verandert er niets. Deze lege huls is geen oplossing voor de problemen in de verpleeghuizen maar een verkiezingsoplossing voor de PvdA.’

‘De misstanden in de verpleeghuiszorg zijn al jaren bekend. Deze lege huls brengt geen verandering. De bezettingsnorm in het plan is boterzacht en aan de verspilling van zorggeld wordt niets gedaan. Instellingen kunnen zorggeld nog steeds uitgeven aan enorme managementlagen, grote leasebakken en aan dure keurmerken. En ondertussen blijft de bezuiniging van een half miljard gewoon gehandhaafd,’ aldus Leijten.

ouderen senioren ungelukkigLeijten verwacht van de staatssecretaris dat hij kiest voor de bewoners van en het personeel in de verpleeghuizen. ‘Aan openheid heb je niets zonder voldoende zorgverleners. Zorgverlening waarbij de wens van de bewoner écht centraal staat vereist voldoende personeel. Daarnaast weten we dat werken in vaste teams leidt tot vertrouwen en kennis van (kwetsbare) bewoners. Als er niet wordt geïnvesteerd in vast personeel en voldoende personeel, kan dit plan direct de prullenbak in.’

Om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg echt te verbeteren doet Leijten vijf voorstellen:

  • Voldoende en vast personeel is niet onderhandelbaar. Een goede norm voor het aantal personeelsleden op een bewonersgroep is nodig en instellingen mogen niet van deze norm afwijken. De voedingsassistent komt terug om te zorgen dat bewoners voldoende te eten en te drinken krijgen. Goede zorg die aansluit bij de wens van bewoners kan alleen gegeven worden door zorgverleners die bewoners kennen.
  • Grote zorgmolochen worden opgeknipt: een bestuurder hoort bewoners en personeel te kennen en direct aanspreekbaar te zijn. Zorginstellingen met hoofdkantoren op bedrijventerreinen gaan tot het verleden behoren.
  • Zorggeld moet naar zorg. Er komt een maximumnorm voor bureaucratie en overhead. Teveel zorginstellingen besteden teveel tijd en geld aan hun interne structuur, logo’s, keurmerken, communicatiemedewerkers. Dat is allemaal geld dat niet naar zorg gaat. Het mes moet in de overhead.
  • Keurmerken mogen niet meer. Ze kosten erg veel geld, leiden tot nodeloze bureaucratie en zeggen niets over de werkelijke kwaliteit. De inspectie controleert en wordt uitgebreid zodat ze echt iets kan doen.
  • De overheid gaat bestuurders die niet functioneren aandragen bij de Ondernemingskamer om te toetsen of er sprake is van individuele verantwoordelijkheid voor wanbeleid, wanbestuur en/of fraude. Het feit dat dit nog nooit is gedaan, terwijl het wel kan, is een grove nalatigheid van de Rijksoverheid.

Tot slot worden de aangekondigde bezuinigingen van een half miljard voor zorg in instellingen geschrapt.

Bron: SP

Vorig artikelLespakket voor Haagse tienervaders
Volgend artikelLanger dan 30 minuten reanimeren jonge drenkelingen medisch gezien zinloos
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.