Zwangerschapsdepressie belicht

Array

Psychiater dr. Mijke Lambregtse van het Erasmus MC heeft een subsidie van € 400.000 ontvangen. Zij gaat onderzoek verrichten naar lichttherapie als middel tegen depressie tijdens de zwangerschap.

Multicultureel
Lambregtse: “Zwangerschapsdepressie komt bij zo’n 5 tot 10% van de vrouwen voor. Het heeft negatieve gevolgen voor de vrouw en voor de baby die later ook grotere kans heeft op angst- en stemmingsproblemen. Medicatie tegen depressie tijdens de zwangerschap is nog steeds omstreden. Het alternatief, psychotherapie, kent wachttijden en wordt, vooral in een multiculturele stad als Rotterdam, door een groep vermeden vanwege praktische en psychologische drempels. Er is bijvoorbeeld een taalbarrière, of een verminderde mobiliteit tijdens de zwangerschap.”

zwangerimagesLux
Lambregtse en haar onderzoeksgroep selecteren 150 vrouwen die aan zwangerschapsdepressie lijden. De vrouwen gaan zes weken lang, dagelijks een half uur voor een lichtbak zitten. De helft van de groep krijgt een lichtbak met 10.000 lux, net zo sterk als daglicht, de andere helft eentje met 50 lux, te vergelijken met een gloeilamp. Lambregtse: “De vrouwen kunnen geen onderscheid maken tussen de twee sterkten die van de lichtbak afkomen, en zijn dus niet beïnvloed.”

Goedkoper
“Lichttherapie heeft in onze eerdere onderzoeken bij ouderen met depressie bewezen dat het helpt”, zegt Lambregtse. “Dit soort therapie werkt zonder dat het negatieve bijwerkingen heeft voor het ongeboren kind. Bovendien kan iedereen het makkelijk gebruiken, omdat het laagdrempelig is. Het is ook goedkoper dan medicatie of psychotherapie.”

Slaap
Het onderzoek duurt vier jaar. “We meten ook de effecten van lichttherapie op de kwaliteit van slaap, hormoonhuishouding en de bevalling. Het unieke aan deze studie is dat we de uitkomsten vervolgens relateren aan de ontwikkeling van het kind.”

Het onderzoek wordt voor driekwart gefinancierd door NWO. Het overige deel komt van Philips.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen