Jaarcijfers CBG geneesmiddelen voor mensen 2014

0
458

Het afgelopen jaar heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) 1.050 nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd en ingeschreven in het handelsregister. (2013: 1.200)

Hieronder staat een overzicht van de voorlopige productiecijfers van het CBG over het gehele jaar 2014. De definitieve cijfers worden vastgesteld en van context voorzien in het jaarverslag van 2014.

CBG MEBNieuwe aanvragen en inschrijvingen
In de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 zijn de volgende aanvragen bij het CBG binnengekomen:

  • 514 aanvragen voor nieuwe handelsvergunningen via de decentrale procedure (DCP), waarbij Nederland optreedt als Europees referentielidstaat (RMS).
  • 308 aanvragen voor nieuwe handelsvergunningen via de decentrale procedure (DCP), waarbij Nederland als Europese lidstaat betrokken is (CMS).
  • 145 nieuwe aanvragen voor nieuwe handelsvergunningen via de nationale procedure (inclusief duplex-aanvragen).
  • 335 aanvragen voor parallelimportproducten.

Het totaal aantal geregistreerde geneesmiddelen voor de mens in Nederland op 31 december is 14.005. Er is sprake van een lichte daling ten op zichten van 2013.

Wijzigingen

Er waren 12.444 wijzigingen (variaties) op bestaande handelsvergunningen.

Wetenschappelijk advies
Het CBG heeft 78 keer wetenschappelijk advies gegeven.

Geneesmiddelenbewaking
Het CBG is betrokken geweest bij 32 DHPC’s (uitgestuurde risico-informatiebrieven).

Nederlandse rol in Europese comité’s

Aantal gestarte zaken waarbij het CBG namens Nederland een rol had als coördinator of (co)rapporteur:

  • 72 in de Scientific Advice Working Party (SAWP)
  • 13 in de Committee Orphan Medicinal Products (COMP)
  • 35 in de Paediatric Committee (PdCO)
  • 24 in de Committee for Human Medicinal Products (CHMP)

Op koers
Op basis van bovenstaande productiecijfers kan geconcludeerd worden dat zowel de marktvraag als de productie van het CBG in lijn is met de prognose voor heel 2014.

Meer informatie

Over het CBG

Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens.

Over de verschillende procedures

Bron: CBG-MEB

Vorig artikelHoutvuurtjes geven jonge Oegandezen COPD
Volgend artikelGeen toilet op station Barendrecht
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.