‘Meander Medisch Centrum zet operatierobot in bij longkanker’

Array

Longkanker is een ernstige ziekte, die steeds meer voorkomt. De longchirurgen van Meander Medisch Centrum hebben veel ervaring met de behandeling van longkanker. Inmiddels wordt de operatierobot steeds meer toegepast voor de operatieve behandeling van patiënten met longkanker. In Nederland wordt deze vorm van minimaal invasieve longchirurgie nog maar in drie andere ziekenhuizen uitgevoerd.

Robotchirurgie is een van de speerpunten van Meander Medisch Centrum. De da Vinci operatierobot wordt sinds begin 2011 ingezet bij onder meer patiënten met endeldarm- en middenrifaandoeningen. Het gebruik van de operatierobot voor de behandeling van longkanker is een vanzelfsprekend vervolg.

Da-Vinci-RobotchirurgieLongchirurgen dr. B. van Ooijen en dr. W.A. Draaisma opereren jaarlijks vele patiënten met longkanker. Tijdens de operatie verwijderen zij de zieke long of longkwab. Tot voor kort was dit een ingrijpende operatie. Er werd een grote huidsnede gemaakt en de ribben werden geopend. Deze techniek heeft als nadeel dat het herstel lang duurt en er complicaties kunnen optreden. Een andere techniek is de kijkoperatie. Minder belastend, maar de operatie met de robot gaat nog een stap verder. Net als tijdens een kijkoperatie wordt robot-longchirurgie ook uitgevoerd via een viertal kleine huidopeningen. Na afloop herstelt de patiënt veel sneller en is er minder grote kans op complicaties. Robotchirurgie heeft echter meer voordelen. Met behulp van de behendige robotinstrumenten kan zeer nauwkeurig worden geopereerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een driedimensionele camera, waardoor de longchirurg de operatie zeer precies kan uitvoeren en meer lymfeklieren kan verwijderen.

De longchirurgen hebben een buitenlandse training op het gebied van robotchirurgie voor longkanker gevolgd waaronder een bezoek aan twee gerenommeerde centra in Amerika en Italië. Inmiddels hebben ze ruime ervaring opgedaan met robot-geassisteerde longchirurgie en zijn de resultaten van deze techniek veelbelovend.

Bron: Meander Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen