Anton Berns benoemd tot Fellow van de AACR

0
691

Oud Antoni van Leeuwenhoek directeur Anton Berns benoemd tot Fellow van de American Association for Cancer Research
Prof. dr. Anton Berns, oud-directeur van het Antoni van Leeuwenhoek, wordt benoemd tot Fellow van de American Association for Cancer Research (AACR). Het Fellowship is een eretitel die slechts wordt verleend aan een select aantal kankeronderzoekers, wiens werk van groot belang is geweest voor het beter begrijpen en behandelen van kanker. Berns is de tweede Nederlander die deze eretitel ontvangt.

abernsDe AACR is de grootste en oudste organisatie op het gebied van kankeronderzoek ter wereld. Er zijn maar weinig Europeanen onder de AACR Fellows, en Berns is pas de tweede Nederlander die deze eretitel ontvangt. De eerste was prof. dr. Hans Clevers, de huidige president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en moleculair geneticus aan het UMC Utrecht. Uit het persbericht van de AACR: “Wij zijn verheugd om [met deze toekenning] de geweldige wetenschappelijke prestaties van deze onderzoekers te erkennen, en te eren hoe hun toegewijde inzet heeft geholpen de aanpak van de vele honderden aandoeningen die we gezamenlijk kanker noemen te versnellen.”

 

Berns is cum laude afgestudeerd en gepromoveerd als biochemicus aan de Universiteit van Nijmegen. Hij werkt sinds 1985 bij het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, ook bekend als het Nederlands Kanker Instituut. In 1986 werd hij hier leider van de sectie Moleculaire Genetica. De onderzoeksgroep van Berns verrichte pionierswerk op het gebied van het ontdekken van kankergenen met behulp van genetisch gemodificeerde muizen. In 1999 werd Berns directeur Research en algemeen directeur van het Antoni van Leeuwenhoek. In 2011 legde hij zijn directeursfunctie neer. Sindsdien zet hij zich weer volledig in voor de wetenschap, nog altijd binnen het Antoni van Leeuwenhoek. De groep van Berns excelleert tegenwoordig in het ontwikkelen van geavanceerde muismodellen voor kankeronderzoek. Ook houdt hij zich bezig met het ophelderen van signaalroutes, tumorheterogeniteit en onderzoek naar de cells-of-origin van longkanker en mesothelioom.

 

Berns laat weten ‘zeer vereerd’ te zijn met zijn op handen zijnde benoeming. De huidige  voorzitter van de Raad van Bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek, prof. dr. René Medema, reageert: “Dankzij de muismodellen die Berns heeft helpen ontwikkelen zijn we veel te weten gekomen over de genetica van kanker. Dat werk heeft enorm veel bijgedragen aan ons begrip van kanker als ziekte van het DNA. Het is een hele eer dat dit nu in de vorm van deze Fellowship wordt erkend door de AACR, en namens alle medewerkers van het Antoni van Leeuwenhoek wil ik hem hiermee van harte feliciteren.” De benoeming van Anton Berns zal officieel plaatsvinden tijdens het jaarcongres van de AACR, van 18 tot22 april 2015 in Philadelphia.