‘Mijn Re-integratieplan’ ondersteunt zelfregie zieke werknemers

Voor veel werknemers en werkgevers is het niet eenvoudig om ziekte en werk goed te combineren. Patiëntenorganisaties lanceren daarom www.mijnreintegratieplan.nl: een online leerprogramma dat zieke werknemers steunt om zelf meer grip te krijgen op het re-integratietraject. Bedrijfsartsen en hun beroepsvereniging NVAB zijn nauw bij de ontwikkeling van Mijn Re-integratieplan betrokken. De eerste resultaten laten zien dat het programma bijdraagt aan een meer oplossingsgerichte samenwerking tussen zieke werknemer, werkgever en bedrijfsarts.

MijnReintegratieplanMijn Re-integratieplan is een praktisch en persoonlijk hulpmiddel om balans te vinden in werk en leven. Het vergroot de kennis over re-integratie, biedt inzicht in belemmeringen en oplossingen, en stimuleert gespreksvaardigheden. Met Mijn Re-integratieplan kan een zieke werknemer:

–        leren wat er van hem en de werkgever verwacht wordt in een re-integratietraject;

–        uitzoeken wat de belangrijkste redenen zijn waarom hij zijn werk niet (volledig) kan uitvoeren;

–        uitzoeken welke aanpassingen of maatregelen kunnen helpen om weer (meer) aan het werk te gaan of te blijven;

–        gesprekken voorbereiden en oefenen;

–        achtergrondinformatie lezen en uitprinten.

Op www.mijnreintegratieplan.nl is in een korte animatie te zien wat Mijn Re-integratieplan te bieden heeft.

Mijn Re-integratieplan is het eindresultaat van het project ‘Dialooggestuurde Re-integratie’[1] en is gebaseerd op vele ervaringen van zieke werknemers, deskundigen, onderzoek, bijeenkomsten en trainingen. Projectresultaten laten zien dat zieke werknemers zekerder in hun re-integratieproces staan, de gesprekken met de bedrijfsarts beter verlopen en er structureler wordt samengewerkt aan een terugkeer naar de werkvloer. Bedrijfsartsen zijn positief over de effecten en progressie van werknemers. Werknemers formuleren nieuwe doelstellingen, zoals meer voorbereiden, meer toelichten, pro-actief zijn, meer samenwerken en denken in oplossingen.

Vanwege de online-beschikbaarheid van Mijn Re-integratieplan kan een zieke werknemer het gebruiken op een tijdstip en in een tempo dat hem past. Via www.mijnreintegratieplan.nl is eenvoudig een account aan te maken. Voor €34,95 kunnen werknemers gebruik maken van het programma in een veilig afgeschermde omgeving. Aanzienlijke kortingen gelden voor leden van de aangesloten patiëntenorganisaties of klanten van licentiehouders.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen