UMCG en Erasmus MC gaan samenwerken in Apotheek A15

UMC Groningen en Erasmus MC partners in bereidingsfaciliteit Apotheek A15 in Gorinchem
Het UMCG wordt partner in Apotheek A15 in Gorinchem. In deze productiefaciliteit worden geneesmiddelen gemaakt voor gebruik in het Erasmus MC en voor een groeiend aantal derden. Het UMCG gaat de voorraadbereiding van geneesmiddelen en de daaraan gekoppelde farmaceutische analyse onderbrengen in Apotheek A15. De samenwerking in Apotheek A15 maakt het voor UMCG mogelijk om te kunnen blijven voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die worden gesteld aan de productie van geneesmiddelen en deze ook kostenefficiënter en toekomstbestendig te maken.

ErasmusMc-Apotheek-A15-EGM-architecten-12Het UMCG gaat een deel van zijn totale geneesmiddelenproductie verplaatsen naar Apotheek A15. Het betreft geneesmiddelen voor specifieke patiëntengroepen en onderzoek, die niet commercieel verkrijgbaar zijn en die worden bereid, gekeurd en toegevoegd aan de voorraad, zowel voor eigen gebruik als voor gebruik door andere ziekenhuizen. De ad hoc bereidingen voor individuele patiënten die niet op voorraad worden gehouden, blijven in het UMCG plaatsvinden.

De samenwerking in Apotheek A15 heeft grote gevolgen voor 22 medewerkers van de ziekenhuisapotheek in het UMCG. Deze personele gevolgen zullen nader worden uitgewerkt in een reorganisatieplan. Uitgangspunt is om medewerkers zoveel mogelijk te herplaatsen. De verwachting is dat de overheveling van de activiteiten naar Apotheek A15 ongeveer een jaar in beslag neemt.

Het Erasmus MC heeft de Apotheek A15 buiten Rotterdam gebouwd vanuit de visie van centralisatie van geneesmiddelbereiding. De bereidingsfaciliteit is voorbereid op deelname van enkele grote partijen die hun eigen geneesmiddelbereidingen kunnen uitbesteden aan Apotheek A15. Apotheek A15 en het Erasmus MC werken vanaf het begin samen bij het verkennen bij diverse ziekenhuizen en andere partijen van de mogelijkheden tot strategische samenwerking in Apotheek A15. Daarnaast is Apotheek A15 actief met het benaderen van een diversiteit aan potentiële klanten, ter uitbreiding van de klantenkring.

Geneesmiddelbereidingen maken een integraal onderdeel uit van het basale medische zorgpakket. Bereidingen in ziekenhuisapotheken zijn noodzakelijk vanwege gebrek aan commercieel verkrijgbare producten voor specifieke patiëntgroepen, behandeling van zeldzame aandoeningen, noodzaak voor therapie op maat (personalized medicine), bijdragen aan medicatieveiligheid en ondersteuning van investigator initiated onderzoek. Centralisatie van geneesmiddelbereidingen is nodig om de expertise rondom deze geneesmiddelbereidingen en de regie over de behandeling van specifieke patiëntgroepen te behouden, dit in combinatie met een productieomgeving die voldoet aan de hoogste eisen voor wat betreft kwaliteit en efficiëntie.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen