Dagelijks landelijk en lokaal (geschreven) nieuws óók beschikbaar voor blinden en slechtzienden

Array

“Ondertiteling van TV en landelijke, regionale en lokale kranten worden je voorgelezen”
Sinds een aantal jaren bestaat de OrionWebbox. Een apparaat waarmee iedereen die problemen heeft met lezen kan genieten van gesproken boeken, kranten, tijdschriften. Zelfs de ondertiteling van TV wordt door de Webbox voorgelezen. “Het is echt een super uitvinding,” vertelt Corné Kremers. Hij is 49 jaar en door een oogziekte volledig blind geworden. “Veel van de aangeboden lectuur wordt door een echte menselijke stem voorgelezen. De gesproken ondertiteling en nieuws van bijvoorbeeld teletekst en websites niet, daarvoor maakt het apparaat gebruik van een kunstmatige spraak. Maar ook die lijkt op een menselijke stem en is prettig om naar te luisteren.”

blindenstokVoor wie
De OrionWebbox is ontwikkeld door Solutions Radio. De webbox maakt na aanzetten automatisch contact met internet. Corné: “Vanaf het eerste model was ik enthousiast over de mogelijkheden voor mensen met een leesprobleem. Niet alleen blinden en slechtzienden, maar ook ouderen waarvoor soms ondertiteling te snel gaat of mensen met dyslectische klachten, kunnen zeker voordeel hebben bij een Webbox.” Kremers was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de Webbox. “Klopt, ze waren op zoek naar testpersonen om het apparaat in de praktijk te verbeteren. Samen met diverse andere mensen met een leesbeperking hebben we de ontwikkelaars van de Webbox tips en suggesties gedaan. Deze hebben ze grotendeels kunnen verwerken in de speler.”

Uitbreiding collectie
De ontwikkelingen staan echter niet stil. “Door de mogelijkheden van het internet is veel informatie beschikbaar. Maar als blinde is het niet altijd makkelijk om de gewenste informatie te vinden.” Corné noemt als voorbeeld het lokale nieuws. “Zelf ben ik uitgever van een wekelijkse lokale huis aan huis krant in de gemeente Mill. Het is uiteraard prettig als iedereen je krant kan lezen. Die wens bracht ik bij Solutions Radio onder de aandacht en dat niet zonder succes.”

Lokale huis aan huis kranten
Solutions Radio heeft ondertussen tal van lokale huis aan huis bladen toegankelijk kunnen maken zodat deze ook voor mensen met een leesbeperking te lezen zijn. “Dat gebeurt dan door een kunstmatige stem. Via de knoppen op de Webbox kun je door de artikelen bladeren en koppen lezen. Het artikel wat je interessant vindt kun je vervolgens helemaal voor laten lezen.” Op deze manier is er een groeiende collectie landelijke, regionale en lokale kranten beschikbaar. “Daarnaast kan men via de Stichting Aangepast-lezen ook boeken en tijdschriften op de Webbox zetten.”

Gratis
De OrionWebbox is opgenomen in het overzicht van hulpmiddelen en daardoor via de zorgverzekeraar aan te vragen. Zelf zou men moeten zorgen voor internet. Heeft men dat niet, dan kan men bijvoorbeeld ook vragen of men gebruik mag maken van het internet van de buren. De Webbox heeft namelijk ook de mogelijkheid voor een draadloze internetverbinding. Het maandelijkse abonnement van de Webbox bedraagt 5,95 euro waarmee men al heel wat lectuur en informatie binnen handbereik heeft. Afhankelijk van verdere wensen zijn extra abonnementen af te sluiten om het pakket boeken, kranten en tijdschriften uit te breiden.

Informatiebijeenkomsten
Om iedereen met een leesbeperking de OrionWebbox persoonlijk te laten ervaren, wil Solutions Radio ook lokale informatiebijeenkomsten organiseren. Iedereen die meer wil weten of zelf een lokale bijeenkomst wil organiseren, kan contact opnemen met Solutions Radio. Ook uitgevers die hun lokale huis aan huis krant(en) toe willen laten voegen aan de collectie kunnen dit aan Solutions Radio doorgeven. Dat kan via:

Solutions Radio

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen