Heupbrace voor patiënten die nog niet toe zijn aan heupprothese

Array

Kliniek ViaSana test als eerste in Nederland de Unloader Hip. Deze nieuwe heupbrace is ontwikkeld door Össur, een wereldspeler in orthopedische hulpmiddelen. De brace is een tussenoplossing voor mensen die nog niet toe zijn aan een heupprothese, maar wel pijnvermindering en een betere mobiliteit wensen.

Pijnvermindering
Mark Florusse van Össur: “De brace is ontwikkeld voor de behandeling van osteoartrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in dikte en kwaliteit afneemt, en soms helemaal verdwijnt. Gewrichten bewegen dan niet meer soepel en bot komt op elkaar, wat pijn veroorzaakt. De Unloader Hip heeft een ontlastende werking, die krachten uitoefent op de heup van de patiënt, waardoor de pijn vermindert. Bovendien zorgt de brace er mogelijk voor dat de voortschrijding van kraakbeenafbraak vermindert.”

Fysiotherapeut Mark Florusse meet eerste heupbrace aan.

Fysiotherapeut Mark Florusse meet eerste heupbrace aan.

Wetenschappelijk onderzoek
De test vormt een wetenschappelijk onderzoek van twee orthopedisch chirurgen van ViaSana, Jur Vellema en Ralph Eijdems. Jur Vellema: “Buitenlandse studies lijken aan te tonen dat de brace pijnverlichting geeft, toch is meer onderzoek nodig. Patiënten die meedoen aan het onderzoek krijgen een brace aangemeten door een gespecialiseerd fysiotherapeut en er wordt een MRI-scan gemaakt. De eerste deelnemers die voldoen aan de toelatingseisen hebben zich inmiddels gemeld. In totaal willen wij minimaal 40 patiënten laten meedoen in dit onderzoek.”

10 maart infoavond over de heup
ViaSana bestaat dit jaar 10 jaar en heeft in die tijd ruim 1.700 heupprotheses geplaatst, waarvan het laatste jaar ruim 300. Ralph Eijdems: “Met het ouder worden van de bevolking, zien we het aantal heup- en andere gewrichtsklachten toenemen. Daarom organiseren wij 9 tot en met 13 maart de ‘week van de orthopedie’. In deze week informeren wij mensen over de nieuwste orthopedische ontwikkelingen. Op 10 maart vertellen wij over de heupprothese en de nieuwe heupbrace.“ Aanmelden is nog mogelijk via www.viasana.nl.

Bron: Kliniek ViaSana

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen