Radboudumc opereert patiënten met hersentumor ‘wakker’

Array

De afdeling Neurochirurgie van het Radboudumc voert sinds 2013 hersenoperaties uit met behulp van ‘intra-operatieve neuromonitoring’. Een techniek waarmee tijdens de operatie stroomstootjes in de hersenen worden toegediend, om bepaalde functies te testen. Hierdoor is het mogelijk om op een veilige manier meer tumorweefsel weg te halen. Onlangs zijn de eerste operaties uitgevoerd waarbij patiënten wakker zijn gemaakt tijdens de operatie, om ook taal- en spraakfuncties te testen.
brein hersen hoofd neuroBij circa 1.000 Nederlanders per jaar wordt een glioom vastgesteld. Door te opereren met neuromonitoring kunnen meer patiënten geholpen worden. Neurochirurg Mark ter Laan: “Tumoren onderscheiden zich visueel bijna niet van gezond hersenweefsel. Als chirurg wil je zoveel mogelijk tumorweefsel weghalen, zonder schade aan te richten aan gezond hersenweefsel. Het goed in kaart kunnen brengen van de hersenfuncties, zenuwbanen, maar vooral ook de fysieke reactie van de patiënt, is essentieel hierbij.”

Samenspraak met de patiënt
De voorbereidingen op de operatie vinden plaats in nauwe samenspraak met de patiënt. Eerst wordt met een speciale MRI precies in kaart gebracht welke functie in welk gebied in de hersenen wordt aangestuurd. Denk hierbij aan functies als bewegen, taal, spraak en zien. Daarna wordt met tractografie een driedimensionaal beeld van de betrokken zenuwverbindingen gemaakt. Zo worden het precieze operatiegebied en de risico’s bepaald. Deze informatie wordt gebruikt om samen met de patiënt het operatieplan te maken.

Tijdens de operatie werkt de neurochirurg nauw samen met de klinisch neurofysioloog, klinisch neuropsycholoog, anesthesioloog, maar ook de patiënt zelf. Mark ter Laan: “We hebben vooraf de meest essentiële hersenfuncties in kaart gebracht. Als we tijdens de ingreep dicht bij deze belangrijke gebieden komen, dienen we kleine stroomstootjes toe. Hiermee testen we bijvoorbeeld de motoriek van de patiënt, zonder deze wakker te hoeven maken. Zo bepalen we precies hoeveel millimeter we kunnen wegsnijden, zonder dat de patiënt daar blijvende schade aan overhoudt.”

Wakker testen
Omdat bijvoorbeeld spraak en taal niet getest kunnen worden als iemand onder narcose is, moet een patiënt hiervoor wakker gemaakt worden tijdens de operatie. Onlangs heeft het neurochirurgisch team van het Radboudumc de eerste twee operaties uitgevoerd waarbij dit is gebeurd. Tot voor kort werden patiënten voor deze operatie doorverwezen naar andere centra in het land. Ter Laan: “Patiënten kunnen nu dichtbij huis geopereerd worden. Voorafgaand aan de operatie worden ze uitgebreid gescreend. Het is voor hen uiteraard erg spannend, maar het grote voordeel is dat we op een veilige manier meer tumorweefsel kunnen weghalen.“

Bron: Radboudumc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen