Toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis geen eenvoudige opgave

Array

Opbrengst invitational conferences verwerkt in toetsingskader voor netwerken in de langdurige zorg thuis
In 2014 nodigde de inspectie cliënten-, branche- en beroepsorganisaties uit om mee te denken over het inspectietoezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis. Aanleiding hiervoor zijn de veranderingen rond zorg thuis per 1 januari 2015. Tijdens 2 invitational conferences kwamen vanuit de veldpartijen diverse aandachtspunten naar voren. De inspectie heeft deze punten in het concept toetsingskader voor netwerken in de langdurige zorg thuis verwerkt.

chronisch-zieke-300x192Cliëntperspectief en samenwerking tussen netwerkpartners
In mei 2014 vond de eerste invitational conference plaats. Voor deze bijeenkomst nodigde de inspectie cliëntorganisaties uit. De cliëntenorganisaties gaven aan welke thema’s zij belangrijk vinden bij het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis. Deze thema’s verwerkte de inspectie in een concept toetsingskader. Dit concept toetsingskader neemt het perspectief van de cliënt als uitgangspunt en gaat in op de samenwerking tussen netwerkpartners in de langdurige zorg thuis.
Eind 2014 organiseerde de inspectie de tweede invitational conference voor branche- en beroepsorganisaties. De branche- en beroepsorganisaties werd gevraagd om feedback te geven op de risico’s en de normen die in het concept toetsingskader waren verwerkt.

Uitdagingen voor het toezicht
De feedback op risico’s en normen leidde tot levendige gesprekken. Zo werd gediscussieerd over het spanningsveld tussen het cliëntperspectief en het zorgverlenerperspectief: “Er zijn situaties denkbaar waarin die perspectieven van elkaar verschillen. Hoe gaat de inspectie daarmee om?” Een ander belangrijk punt dat naar voren kwam: “Hoe gaan zorgverleners om met de bescherming van de privacy van de cliënt versus het belang van informatie-uitwisseling tussen zorgverleners die samenwerken in een netwerk?”. Ook over het ontbreken van 1 eindverantwoordelijke zorgverlener in een netwerk werd uitvoerig gesproken. Want wie in het netwerk is straks het aanspreekpunt voor de inspectie?

Persoonsgerichte integrale zorg thuis
Niet alle vragen kunnen nu al beantwoord worden. De vragen en opmerkingen die tijdens de invitational conference naar voren kwamen maken duidelijk dat het toezicht op netwerken in de langdurige zorg thuis geen eenvoudige opgave is. Wel waren alle deelnemers aan de invitational het eens over het doel: komen tot persoonsgerichte, integrale zorg thuis.

Pilots in proefgebieden
De inspectie test in 2015 het concept toetsingskader in enkele proefgebieden uit. Bij deze pilots betrekt de inspectie de cliëntorganisaties, zorgverleners en instellingen in de proefgebieden. De pilots starten naar verwachting in maart/april 2015.

Meer informatie

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen