Verbod permanente rimpelvullers voor cosmetische toepassing

Array

Sinds 1 januari 2015 gelden nieuwe wettelijke regels voor het toepassen van permanente rimpelvullers (fillers). Het toepassen van permanente fillers is alleen toegestaan voor medische reconstructieve doeleinden. Andere toepassingen, bijvoorbeeld voor cosmetische doeleinden, zijn verboden. Dit is vastgelegd in artikel 16a van het Besluit medische hulpmiddelen (Bmh). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet toe op naleving van deze regels.

Risico’s permanente fillers
Permanente fillers zijn niet oplosbaar. Dit brengt extra risico’s met zich mee. De moleculen in de filler zijn zo gevormd, dat het lichaam deze vrijwel niet kan afbreken. Wanneer er te veel of op de verkeerde plaats is ingespoten, is dit niet of nauwelijks te herstellen. Ook overgevoeligheid voor het middel is risicovol en kan leiden tot slecht te behandelen complicaties. Voorbeelden hiervan zijn terugkerende ontstekingen en granuloomvorming.

fillersBeleid en regels
De slecht te behandelen complicaties waren voor plastisch chirurgen de aanleiding om met elkaar af te spreken om permanente fillers niet meer voor cosmetische doeleinden te gebruiken. Als gevolg van deze afspraak wordt  er in Nederland sinds 2006 nauwelijks gebruik gemaakt van permanente fillers. De wetswijziging op het toepassen van permanente fillers sluit dus aan op eerder afgesproken beleid.

IGZ houdt toezicht op het naleven van de Wet op de medische hulpmiddelen (Wmh) en het Besluit medische hulpmiddelen (overeenkomstig met artikel  11, eerste lid van de Wmh). Wanneer een in het BIG-register ingeschreven behandelaar zich niet aan de geldende regels houdt, kan de IGZ deze behandelaar onderwerpen aan tuchtrechtspraak. Daarnaast is de minister van VWS bevoegd om direct een bestuurlijke boete op te leggen wanneer permanente fillers worden toegepast voor andere doeleinden dan wettelijk is toegestaan.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen