Van Rijn: “Ecstasy gebruiken nooit normaal”

jongeren-party-feest-300x300Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) maakt zich grote zorgen over de normalisering van drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan. Van Rijn: “Een `pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.” Het aantal gezondheidsincidenten, en de ernst hiervan, door ecstasy en andere uitgaansdrugs is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Van Rijn doet zijn uitspraken naar aanleiding van het rapport Strategische Verkenning Uitgaansdrugs. De staatssecretaris heeft het Trimbos Instituut in 2014 om dit rapport gevraagd na signalen dat er nieuwe ontwikkelingen rond drugsgebruik zijn die om een nieuwe aanpak vragen.

Onacceptabel risico
Van Rijn: “We moeten deze trend zo snel mogelijk keren. Uitgaansdrugs zijn levensgevaarlijk, zeker in de zeer sterke dosering die nu vaak voorkomt. Veel gebruikers realiseren zich dat nauwelijks. Ze denken dat het af en toe moet kunnen op een speciale avond en nemen dan onacceptabele risico’s.

Ook mensen die gezond eten, geregeld sporten en hun best doen verantwoord te leven, kunnen zomaar in de grootst mogelijke problemen komen. Ook door maar een pilletje”.Van Rijn: “We moeten deze trend zo snel mogelijk keren. Uitgaansdrugs zijn levensgevaarlijk, zeker in de zeer sterke dosering die nu vaak voorkomt. Veel gebruikers realiseren zich dat nauwelijks. Ze denken dat het af en toe moet kunnen op een speciale avond en nemen dan onacceptabele risico’s. Ook mensen die gezond eten, geregeld sporten en hun best doen verantwoord te leven, kunnen zomaar in de grootst mogelijke problemen komen. Ook door maar een pilletje.”

Prik de ballon door
Van Rijn: “We kunnen niet achter elke gebruiker een politieagent of een hulpverlener zetten. We moeten het hebben van kennis en verstand. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen betere keuzes maken als ze zich echt realiseren wat de risico’s zijn. Daar kan de overheid iets aan doen met gerichte voorlichting, maar het is ook belangrijk om elkaar daarop aan te spreken. Prik de ballon door als iemand in je omgeving luchtig doet over ‘een pilletje’.”

Samen aanpakken
Van Rijn doet zijn uitspraken naar aanleiding van het door hem gevraagde rapport Strategische Verkenning Uitgaansdrugs van het Trimbos Instituut, dat hij vanmiddag bij het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam in ontvangst neemt. Het rapport laat ondermeer zien dat het drugsgebruik onder 16 tot 24 jarigen die veel uitgaan steeds normaler lijkt te worden. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gebruik stijgt en daarbij worden meer risico’s genomen. De staatssecretaris is in gesprek met onder meer hulpverleners, organisatoren van festivals en gedragswetenschappers om het probleem samen aan te pakken. “We hebben iedereen nodig, van de professional tot gebruiker en natuurlijk de ouders”, aldus Van Rijn.

Bron: Nieuwsbank.nl