Langdurige vruchtbaarheidsproblemen ouders vertoont samenhang met lichte neurologische disfunctie kind

Array

Kinderen van ouders met vruchtbaarheidsproblemen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lichte neurologische disfuncties. Dat geldt vooral voor kinderen van ouders die er lang over deden om zwanger te worden.Dit concludeert Pamela Schendelaar op basis van gegevens uit de Groningen ART cohort studie, waarin de gezondheid en ontwikkeling werden bekeken van kinderen  van ouders met vruchtbaarheidsproblemen die al dan niet werden behandeld met in-vitrofertilisatie (IVF, reageerbuisbevruchting).

IVFSchendelaar en haar collega’s onderzochten of kinderen in de voorschoolse leeftijd van ouders met vruchtbaarheidsproblemen (na > 1 jaar zwanger) zich neurologisch vergelijkbaar ontwikkelden als kinderen van ouders zonder vruchtbaarheidsproblemen, in termen van motoriek, mentale functies en gedrag. De ouders met vruchtbaarheidsproblemen (binnen 1 jaar zwanger) bestonden uit paren die een IVF-behandeling ondergingen, en paren die zonder IVF-behandeling toch zwanger werden. De promovenda bestudeerde onder andere de effecten van hormoongebruik en de laboratoriumprocedures, inherent aan de IVF-behandeling, op de neurologische ontwikkeling van het kind. Ook onderzocht zij of de aanwezigheid en de duur van de vruchtbaarheidsproblemen van de ouders de neurologische ontwikkeling van hun kinderen beïnvloedden.

Een aantal factoren blijkt volgens Schendelaar en haar collega’s geen invloed te hebben op de gezondheid van de kinderen. Zo zijn kinderen die na IVF geboren zijn neurologisch gezien net zo gezond als hun leeftijdgenootjes op twee- en vierjarige leeftijd. De onderliggende vruchtbaarheidsproblemen kunnen echter wel een rol spelen in de neurologische ontwikkeling, in termen van motoriek, mentale functies en gedrag. Schendelaar ontdekte dat naarmate ouders met vruchtbaarheidsproblemen er lang over deden om uiteindelijk zwanger te worden, hun kinderen vaker lichte neurologische disfuncties vertoonden. Deze bevindingen onderstrepen het belang van het langdurig volgen van de gezondheid en ontwikkeling van deze en andere kinderen van minder vruchtbare ouders die al dan niet met IVF worden behandeld.

Pamela Schendelaar (Amersfoort, 1987) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Instituut voor Ontwikkelingsneurologie, afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het kader van een MD/PhD-traject. Het onderzoek werd onder meer gefinancierd door de Junior Scientific Masterclass van het UMCG. Schendelaar werkt momenteel als arts-assistent Heelkunde in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Offspring of subfertile couples: neurodevelopmental outcome at preschool age

Promotie:P. Schendelaar
Wanneer:16 februari 2015
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. M. (Mijna) Hadders-Algra, M.J. Heineman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Proefschrift: http://irs.ub.rug.nl/ppn/387609695

Bron: RUG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen