Patiëntenbeweging Levenmetkanker juicht komst protonenfaciliteiten in Nederland toe

Array

Levenmetkanker is blij met het initiatief van Erasmus MC, LUMC en TU Delft en Groningen UMCG om binnenkort te starten met de bouw van de eerste protonenfaciliteiten in Delft en Groningen. Na meer dan 10 jaar voorbereiding wordt deze vorm van zorg nu eindelijk in Nederland gerealiseerd. Vanaf medio 2017 worden de eerste patiënten in de nieuwe centra behandeld.

‘Dit besluit is heel goed nieuws voor kankerpatiënten in Nederland’, aldus Anemone Bögels, directeur Levenmetkanker. ‘Wij hebben er heel lang voor geijverd. Protonentherapie is veel gerichter dan gewone bestraling waardoor behandeling op lastige plaatsen mogelijk is. De therapie geeft bovendien minder ernstige bijwerkingen. Protonenbehandeling biedt de patiënt dus grote voordelen’.

levenmetkankerlevenmetkankerLevenmetkanker is ook blij met de komst van in ieder geval twee centra. Zodat de patiënt een keuze heeft en centra elkaar scherp houden in het bieden van de beste zorg.

In 2013 heeft de Minister van VWS  vergunning verleend voor de bouw van 4 protonencentra waarmee jaarlijks 2.200 patiënten behandeld kunnen worden. Tot dusver moeten patiënten voor deze behandeling uitwijken naar het buitenland. Dat stuit  op een aantal praktische bezwaren zoals het vinden van een  behandelplek, verblijfskosten en vaak een taalbarrière.

Totdat protonentherapie in Nederland mogelijk is, zal Levenmetkanker zich inzetten voor meer toegankelijke behandeling in het buitenland. Het duurt immers nog twee jaar voor dat Delft en Groningen haar poorten openen.

Bron: Levenmetkanker
Patiëntenbeweging Levenmetkanker behartigt de belangen van mensen geraakt door kanker. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen