Nieuwe, succesvolle katheterbehandeling tegen hartritmestoornissen in Amphia

0
1127

Kortere behandeltijd, veiligere methode en sneller herstel voor de patiënt
Sinds kort werkt Amphia voor de behandeling van hartritmestoornissen met een unieke katheter waardoor nog veiliger en efficiënter zorg geleverd kan worden. Omdat hartritmestoornissen vooral een ouderdomsziekte is, zal de vraag naar katheterablatie door vergrijzing van de bevolking sterk toenemen. Amphia wil met deze behandeling ook in de toekomst goede zorg blijven leveren. De nieuwe katheter maakt dit mogelijk.

Persfoto Amphia_tacticathBij hartritmestoornissen is de elektrische aansturing van het hart verstoord. Er ontstaan prikkels op verkeerde plaatsen, of ze volgen een verkeerde route over het hart. Bij een ablatie schakelt de arts juist die plaatsen van het hartweefsel uit. Katheterablatie is een behandelingsmethode waarbij langs de lies een speciale katheter richting het hart wordt geschoven.

De nieuwe katheter meet hoeveel kracht er gezet wordt op de wand van het hart tijdens de ingreep. Door de nieuwe methode zijn de gemeten waardes direct zichtbaar voor de behandelend medisch specialist. Hij of zij kan zo de hoeveelheid druk waar nodig aanpassen. Dit is van belang omdat ablaties zonder voldoende druk op de hartwand minder succesvol kunnen zijn. Teveel druk daarentegen kan de kans op complicaties zoals een perforatie van de hartwand vergroten. Deze innovatieve ontwikkeling is een sterke verbetering van de kwaliteit voor bepaalde ablaties. Het geeft uiteindelijk een kortere en betere procedure voor de patiënt en zorgt daarmee ook voor een sneller herstel.

 

Enkele feiten

  • In Nederland lijden 300.000 mensen aan boezemfibrilleren.
  • Dit aantal zal naar verwachting in 2050 zijn gestegen tot 1 miljoen.
  • Elke dag worden 950 mensen in ziekenhuizen opgenomen wegens cardiovasculaire ziekte
  • Nederland telt 13 ziekenhuizen waar elektrofysiologische interventies worden
  • uitgevoerd.
  • Het aantal katheterablaties uitgevoerd in Nederland 2013 was ruim 7000.

 

In het Amphia Ziekenhuis is veel kennis en kunde aanwezig op het gebied van Hart & Vaatziekten. Jaarlijks wordt door een ervaren team van medisch specialisten, verpleegkundigen en technici, meer dan 300 ablaties uitgevoerd.