Geef verzekerden inspraak in voorwaarden zorgpolis

Array

polissenEr moeten doorlopende zorgverzekeringen komen waarbij verzekerden inspraak hebben in de polisvoorwaarden en de zorginkoop. Die inspraak kan er komen via collectiviteiten waarbij zorg echt een rol speelt en niet alleen maar wordt gekeken naar het geld.

Dat schrijft Patiëntenfederatie NPCF in een brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS. Die vergadert woensdag over de Zorgverzekeringswet en het zorgstelsel.

Patiënt te vaak buitenspel
De patiëntenorganisatie constateert dat te vaak over en voor de patiënt wordt beslist, in plaats van met de patiënt. “Iedereen zegt het beste voor te hebben met patiënten en verzekerden. Maar de patiënten en verzekerden staan vaak buiten spel,” schrijft Patiëntenfederatie NPCF in de brief. Kennis die de patiënten als geen ander hebben over de zorg wordt niet gebruikt.

Te veel aandacht voor lage premies
Volgens de NPCF doen de zorgverzekeraars indirect nog steeds aan risicoselectie. Ze mikken in de campagnes vooral op jonge hoog opgeleide verzekerden die in ruil voor een hoog eigen risico een lage premie betalen. De dure patiënten, zoals mensen met chronische aandoeningen en ouderen, worden ontmoedigd om over te stappen en zo te profiteren van korting op de polis en goede zorginkoop. Dat moet veranderen, het moet vooral gaan over de zorg die de zorgverzekeraar voor hen inkoopt aldus de brief.

Goede en begrijpelijke informatie
Verder bepleit Patiëntenfederatie NPCF dat verzekerden van hun zorgverzekeraar begrijpelijke en toegankelijke informatie krijgen over wat zorgcontractering voor hen betekent. Het gaat dan om vragen als welke zorg is ingekocht en wat is de kwaliteit daarvan? Kan ik zelf een zorgaanbieder kiezen en wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen? En hoeveel krijg ik vergoed en wat moet ik (bij)betalen? Ook moet de zorgverzekeraar aangeven wat hij doet met premiegeld en wat zijn rendementen zijn.

Ten slotte wijst Patiëntenfederatie NPCF erop dat rond het wisselen van zorgverzekering inmiddels “een hele industrietak lijkt te ontstaan die geld verdient aan het aanleveren van verzekerden.” Dat is een zeer ongunstige ontwikkeling, luidt de conclusie.

> Lees hier de brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen