Univé maakt genomineerden Paludanus Prijs bekend

Array

paludanus-logo-unive10.000 euro voor project dat bijdraagt aan verbetering kwaliteit zorg
Humitas Deventer, Hogeschool Utrecht en Radboudumc in Nijmegen zijn de drie genomineerden voor de Paludanus Prijs 2014 van Univé Zorg. Dit heeft de onafhankelijke jury, onder leiding van Tweede Kamerlid Pia Dijkstra, vandaag bekendgemaakt. De Paludanus Prijs wordt dit jaar voor de 16e keer uitgereikt en is bedoeld voor een project dat een tastbare bijdrage levert aan kwaliteitsverbetering in de zorg. De genomineerden krijgen op 20 april de kans om de jury te overtuigen van hun innovatieve idee voor de zorg en de prestigieuze prijs van 10.000 euro in de wacht te slepen.

Dit jaar gaven maar liefst 71 organisaties gehoor aan de oproep om zich met een project aan te melden. “We zijn erg enthousiast over de vele aanmeldingen die zijn binnengekomen”, zegt juryvoorzitter Pia Dijkstra. “Om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden, zijn slimme oplossingen nodig. De drie genomineerde projecten springen er uit, omdat het om tastbare verbeteringen gaat die patiënten zélf kunnen ervaren.”

De zorgorganisaties die dit jaar in aanmerking komen voor de Paludanus Prijs zijn:

De Woonstudent – Verzorgingshuis Humanitas Deventer
De Woonstudent is een project in woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer, voor 160 ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Studenten kunnen hier gratis wonen in ruil voor 30 werkuren per maand. Deze studenten hebben geen medische achtergrond, maar zijn vooral een goede buur voor de ouderen. Zij organiseren diverse activiteiten zoals graffiti workshops of een Wii-spel middag, geven computerles en maken regelmatig een praatje met de ouderen. Jong en oud leert elkaar kennen waardoor de leefwereld van zowel de bewoners als de studenten wordt verrijkt.

TransFysaA – Hogeschool Utrecht
Fysiotherapeuten gebruiken steeds vaker standaardvragenlijsten om het effect van een behandeling met een patiënt te meten. Helaas kunnen veel mensen de vragenlijsten niet goed invullen: in Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen volwassen moeite met lezen en schrijven. Het project TransFysaA (Transparante Fysiotherapie in Achterstandswijken) maakt fysiotherapeutische vragenlijsten begrijpelijk voor alle patiënten. Binnen het project is een Nederlands- en Turkstalige Talking Touch Screen (TTS) ontwikkeld. Met een aanraakscherm kunnen patiënten de vragenlijst zelfstandig invullen zonder fouten te maken. De vragen zijn geformuleerd in eenvoudige taal en kunnen worden voorgelezen als de gebruiker hier behoefte aan heeft.

Osseo-Integratie – Radboudumc Nijmegen
Bij een Osseo-Integratie – ook wel ‘klikprothese’ genoemd – wordt een beenprothese via een opening in de huid met een metalen pen in het bot bevestigd. Hierdoor is een prothesekoker meer nodig. De voordelen hiervan zijn groot. Een prothesekoker veroorzaakt namelijk dikwijls huidproblemen door warmte en irritatie. Ook kost het minder energie om te lopen dan met een gewone prothese, waardoor patiënten veel mobieler zijn.

Van de drie genomineerde projecten wordt een professionele film gemaakt. Deze kunnen de genomineerden gebruiken om hun project onder de aandacht te brengen bij het publiek, maar ook om hun project aan de jury te presenteren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro en alle drie de genomineerden ontvangen een onderscheiding. De jury maakt op 20 april bekend wie de winnaar is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Vianen.

Meer informatie over de Paludanus Prijs is te vinden op: www.unive.nl/paludanusprijs

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen