Zorg bespaart tot 30% met nieuwe aanpak complexe wonden

Array

wondzorg600x600-300x200Patiënt eerder hersteld door optimale afstemming ziekenhuis en thuiszorg
Patiënten hebben gemiddeld tot 30% minder behandeldagen nodig, wanneer ziekenhuizen werken volgens het wondzorgprogramma TOP (Transmuraal op Pad) van Mediq CombiCare*. Door nauwe samenwerking tussen de behandelende zorgprofessionals in ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties genezen patiënten eerder van hun complexe wonden. Bovendien wordt tot zo’n 30% bespaard op de kosten van wondzorgmateriaal. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel opende gisteravond een wondexpertise centrum, gebaseerd op TOP.

Verpleegkundig specialist intensieve zorg Karin Timm van de polikliniek dermatologie van het IJsselland Ziekenhuis, werkt al enige jaren met het wondzorgprogramma TOP. “Met TOP is voor alle zorgprofessionals duidelijk wanneer een patiënt van het ziekenhuis naar de thuiszorg gaat. En wanneer de thuiszorg een patiënt weer moet verwijzen naar de poli. TOP werkt met een duidelijk transmuraal behandelprotocol en een zorgpad. In een zorgpad wordt de behandeling voor de patiënt van begin tot eind beschreven.

De patiënt krijgt in alle fasen eenduidige informatie en dezelfde kwaliteit van zorg. Op deze manier dragen wij met een gerust hart patiënten over aan de thuiszorg. Met de opening van het wondexpertise centrum gebaseerd op TOP, kunnen we de zorg voor deze patiënten met complexe wonden nog verder verbeteren.” Deze wondzorg is complexe zorg. Het overdragen van een patiënt met een gecompliceerde wond, zoals een open beenwond, van het ziekenhuis naar de thuiszorg vraagt om geprotocolleerde afstemming. In het wondzorgprogramma TOP, een initiatief van Mediq CombiCare, zijn continuïteit en kwaliteit van zorg van gecompliceerde wonden onder regie van de behandelend arts of verpleegkundig specialist, gegarandeerd.

Heldere afspraken en nauwe samenwerking tussen ziekenhuis en thuiszorg, een vastgestelde lijst met medische hulpmiddelen en scholing van alle betrokken zorgprofessionals zorgen voor een aantoonbare verbetering op de behandeling van complexe wonden. Mediq CombiCare is onderdeel van Mediq, dat internationaal samenwerkt met zorgprofessionals aan initiatieven om efficiency in de zorg te vergroten. TOP is een van die initiatieven die het verschil maken. Logisch dat professionals in de zorg hier enthousiast op reageren.

Eric Geurts, directeur Mediq CombiCare: “De patiënt in het TOP-programma staat centraal. Die krijgt continuïteit van zorg, hoeft niet voor iedere behandeling naar het ziekenhuis èn wordt sneller beter. Daarnaast dalen door TOP zowel de materiaalkosten als de behandelkosten.”Mediq CombiCare is marktleider in stoma-, continentie- en wondverzorgingsmaterialen en is al meer dan 15 jaar partner van ziekenhuizen en verpleegkundigen.*Uit managementdata van Mediq CombiCare blijkt dat de transmurale aanpak van wondzorg kan leiden tot zowel 30% minder behandeldagen, als 30% besparingen op wondzorgmateriaal. Besparingen nemen verder toe als ook de kosten voor de behandeling van wonden worden meegerekend.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen