Ruim helft medisch specialisten overgestapt naar BV

Ruim de helft van alle medisch specialisten in Nederland heeft per 1 januari van dit jaar een BV opgericht. De bedrijfsstructuur wint hierin ruim qua populariteit ten opzichte van de maatschap en het in loondienst treden, blijkt uit een rondgang van accountsorganisatie Accon avm. De belangrijkste reden voor deze keuze is het gevoel van financiële vrijheid en dat het de meeste zekerheid geeft over het zelfstandig ondernemerschap. Waar veel specialisten echter geen rekening mee houden, is dat je niet zomaar geld uit een BV mag halen.

Een BV vraagt om een andere inrichting van de medische praktijk. Waar je als specialist bijvoorbeeld je salaris eerst vanuit de maatschap ontving, gaat het geld nu direct naar de BV van waaruit de specialist zijn salaris ontvangt. Frank Goertz, Medisch Accountmanager Belastingadvies bij advies- en accountantsorganisatie Accon avm.: ‘Als directeur-grootaandeelhouder ben je dus feitelijk in loondienst van de BV. Het is dus van groot belang dat je een arbeidsovereenkomst opstelt en een salaris vastlegt.’

vrije artsenkeuzeZakelijk en privé gescheiden
Bij het oprichten van een BV is het noodzakelijk om een duidelijk onderscheidt te maken tussen zakelijk en privé bezittingen om zo een goed overzicht te houden. Zo dient de bankrekening van de BV alleen te worden gebruikt voor zakelijke uitgaven zoals het salaris en de vennootschapsbelasting. Maar ook aftrekbare posten zoals telefoon-, congres- en autokosten moeten van de zakelijke rekening worden betaald. Goertz: ‘Indien je met een huidige zakelijke bankrekening ook veel privé-uitgaven doet, is het beter om in de BV een nieuwe bankrekening te openen en de oude om te zetten naar een privérekening. Zo voorkom je dat je van de BV gaat lenen met alle gevolgen van dien.’

Makkelijk liquideren
Goertz adviseert specialisten die net een BV hebben opgericht ervoor te zorgen dat deze ook direct te liquideren is. Goertz: ‘er bestaat nog steeds een kans dat werken in loondienst verplicht wordt gesteld in de toekomst, en dan moet je de BV makkelijk kunnen liquideren. Tuig je BV dus niet teveel op en gebruik het bijvoorbeeld niet om een woning te financieren.’ Medisch specialisten moeten ook weten dat loondienst betekent dat voorlopige aanslagen inkomstenbelasting vervallen, want ze komen te vallen onder de vennootschapsbelasting. Hiervoor is wel een voorlopige aanslag aan te vragen en dat is altijd goed om te doen.

Bron: Accon avm adviseurs en accountants

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen