Vrouwen horen beter dan mannen

Array

Venus wint als we het over horen hebben
Verschillen tussen de seksen moeten gerespecteerd én gehoord worden. Vrouwen horen beter dan mannen! Volgens Beter Horen toont wetenschappelijk onderzoek aan dat het mannelijk gehoor twee keer zo snel afneemt als bij vrouwen. Daarnaast hebben vrouwen over het algemeen tot hun vijftigste jaar een hogere hoorgrens bij een spraakfrequentie van rond de 1000 hertz. Volgens sommige experts kan dit voor een deel het verschil verklaren in luister- en leervaardigheden en zijn vrouwen daarom betere praters.

image007Invloed vrouwelijke hormonen
Vrouwen horen middelhoge frequenties (vanaf 1000 hertz), zoals een huilende baby of het fluiten van vogels, beter dan mannen. Ook kunnen ze gesprekken beter volgen. De reden dat vrouwen beter horen dan mannen komt deels door het feit dat vrouwen tussen hun dertigste en vijftigste jaar worden beschermd door hormonen.

Mannen meer blootgesteld aan lawaai
Jan de Laat, audioloog bij het LUMC: “Dat vrouwen gemiddeld beter horen dan mannen wordt mede veroorzaakt door verschillende blootstelling aan lawaai. Dat begint al op jonge leeftijd. Jongens spelen over het algemeen meer luidruchtige spelletjes dan meisjes. Ook als ze volwassen zijn, worden mannen meer blootgesteld aan lawaai. Denk bijvoorbeeld aan werken in een fabriek of in de bouw, motorrijden en doe-het-zelven met gereedschap dat veel herrie maakt. Dat heeft uiteindelijk ook gevolgen op latere leeftijd.”  

Gehoorverlies verschilt tussen mannen en vrouwen
Amerikaanse studies tonen aan dat mannen twee keer zo vaak gehoorverlies krijgen als vrouwen en dit begint vanaf hun dertigste. Zelfs als mannen en vrouwen eenzelfde niveau van gehoorverlies hebben, meestal na hun tachtigste, zijn er nog duidelijke verschillen te zien. Vrouwen verliezen eerst het gehoor in de lagere tonen, mannen in de hogere. Hierdoor kunnen mannen medeklinkers slechter verstaan en vrouwen klinkers (a, e, i, o, u). Maar in beide gevallen is het gevolg dat ze anderen minder goed verstaan. Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden. 

Anderhalf miljoen Nederlanders kampen met gehoorproblemen
Vandaag de dag hebben 590 miljoen mensen over de hele wereld, waarvan 1,5 miljoen Nederlanders, problemen met hun gehoor, terwijl in ons land slechts 25% overgaat tot het aanschaffen van een hooroplossing. Er wordt geschat dat er in 2050 meer dan een miljard mensen gehoorproblemen hebben. Mensen met gehoorproblemen nemen geluid minder goed waar kunnen anderen moeilijker verstaan, vooral wanneer er met een lage stem wordt gesproken en/of wanneer er veel achtergrondgeluid is. Gehoorverlies is groter bij ouderen, voornamelijk door het natuurlijke verouderingsproces. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de mensen tussen de 60 en de 69 jaar last hebben van gehoorverlies en bij mensen boven de 80 jaar is dit zelfs 90%.

Verschillen op het gebied van horen tussen mannen en vrouwen

  1. Vrouwen horen beter dan mannen. Vooral bij 1000 hertz en bij spraakfrequenties in het algemeen.
  2. Sommige experts beweren dat het feit dat vrouwen beter kunnen horen, de reden is waarom zij betere luister- en leervaardigheden hebben.
  3. Het gehoor verslechtert twee keer zo snel bij mannen als bij vrouwen.
  4. De mannelijke hoorgrens neemt af rond de dertig jaar, bij vrouwen gebeurt dit veel later.
  5. Het verschil in horen tussen mannen en vrouwen neemt af bij het ouder worden.

Tussen de dertig en vijftig jaar wordt het gehoor van vrouwen beschermd door de werking van hormonen. Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag (8 maart) presenteert Beter Horen een grappige en informatieve animatie die het ‘’bijzondere vrouwelijke gehoor” in beeld brengt.

Bron: Beter Horen  

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen