Paracetamol mogelijk minder veilig dan gedacht

Array

Het jarenlang nemen van paracetamol in een hoge dosering heeft misschien meer nadelige gevolgen voor de gezondheid dan tot nu toe werd aangenomen. Die conclusie trekken Britse wetenschappers. Toch is het onderzoek geen reden om te stoppen met het nemen van paracetamol. De onderzoekers raden artsen aan te bekijken of de pijnstilling door paracetamol opweegt tegen mogelijke gezondheidsrisico’s. Ook zijn er manieren om gezondheidsrisico’s te beperken.


Verschillende risico’s in verschillende patiëntengroepen

De onderzoekers hebben gegevens uit 8 bestaande patiëntengroepen (cohorten) verzameld en geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het langdurig gebruiken van paracetamol mogelijk zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten, maag- of darmproblemen, en nierproblemen. Ook stijgt mogelijk de sterftekans van patiënten. De gezondheidsrisico’s kwamen niet in alle patiëntgroepen voor.

Ook is het volgens de onderzoekers mogelijk dat patiënten al verhoogde gezondheidsrisico’s hadden, waardoor juist zij paracetamol voorgeschreven kregen. De risico’s kunnen hierdoor te hoog worden
ingeschat.Paracetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller en wordt bijvoorbeeld geadviseerd bij mensen met pijn door artrose. Paracetamol is in Nederland vrij verkrijgbaar.

paracetamolGeen reden om te stoppen met paracetamol

Ingrid Lether, manager Onderzoek en InnovatieVolgens drs. Ingrid Lether, manager Onderzoek en Innovatie van het Reumafonds, is er dan ook geen reden om te stoppen met het nemen van paracetamol. ‘Wel vinden de onderzoekers dat artsen zich ervan bewust moeten zijn dat langdurig
paracetamolgebruik in hoge dosering mogelijk gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.’

‘Zoals voor alle geneesmiddelen geldt het advies: artsen moeten het zo kort mogelijk voorschrijven in de laagste mogelijke dosering. Ook kunnen artsen maatregelen nemen die de risico’s verlagen, zoals het voorschrijven van maagbeschermers. Bovendien geven de onderzoekers aan dat er meer
onderzoek nodig is om de risico’s van paracetamol nauwkeurig te bepalen.’

Vragen over paracetamolgebruik?

Heeft u vragen over het gebruik van paracetamol en uw gezondheid? Overleg dan met uw arts op apotheker. Uw arts of apotheker kan u advies geven over het gebruik van de pijnstiller.

Bron: Reumafonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen