Borstkankertest toont nut bepalen type borstkanker voorafgaand aan operatie

Array

De nieuwste studiedata uit een lopend onderzoek met Agendia’s BluePrint en MammaPrint tests lijken er sterk op te wijzen dat het bepalen van het moleculaire subtype van de borsttumor een betere leidraad vormt bij het bepalen van de behandeling ervan. Het moleculair sub-typeren van de tumor levert een preciezere prognose en een klinisch meer bruikbare richting op voor toepassing van chemotherapie, hormoontherapie en/of antilichaam-therapie voorafgaand aan een operatie (neo-adjuvant), dan mogelijk is via de traditionele IHC-FISH pathologische tests.

GenomicsDe data werden tijdens het 32e Borstkanker Congres in Miami op verzoek van de organisatie van het congres door Agendia gepresenteerd. Tussentijdse resultaten met de eerste 426 patiënten in de studie werden in oktober 2014 gepubliceerd door het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Surgical Oncology.

“In 22% van de onderzochte gevallen leidde toepassing van MammaPrint/BluePrint voor een her-classificering van patiënten voor een bepaalde behandeling”, zegt Pat Witworth, chirurgisch oncoloog uit Nashville en leider van het onderzoek. Dit zal er volgens hem toe leiden dat borstkankerpatiënten geheel anders behandeld zullen gaan worden dan nu nog vaak het geval is.”

Agendia CEO Jan Egberts zegt: “Agendia’s borstkankertesten als MammaPrint en BluePrint veranderen de interactie tussen arts en patiënt precies op dat kritische punt waar behandelingsbeslissingen moeten worden genomen. Waar het resultaat van de MammaPrint test artsen en patiënten beter inzicht geeft wie behandeling nodig heeft en welke behandeling effectief is, geeft BluePrint via moleculaire subtypering een veel genuanceerder beeld van de biologie van een borsttumor dan vergelijkbare tests op de markt.”

“In samenhang met overige factoren maakt het resultaat van Agendia’s test een besluit van arts en patiënt gezamenlijk mogelijk voor chemo- en/of alleen hormoontherapie. Het voorkomen van onnodige chemotherapie levert belangrijke gezondheidswinst op voor de patiënt en een kostenbesparing voor zorgverzekeraars en ziekenhuizen.”

Personalized Medicine trent
Genomische tests als MammaPrint en BluePrint maken deel uit van de revolutie richting het zogeheten ‘personalized medicine’, een individuele aanpak van tumoren. Genetisch moleculaire tests onderzoeken de activiteit van groepen van genen in een tumor. Daarmee kan een breder inzicht verkregen worden in de tumor en de behandelingsopties.

FDA goedkeuring FFPE toepassing MammaPrint
Onlangs nog werd van de Amerikaanse medische toezichthouder FDA officiële goedkeuring verkregen voor toepassing van MammaPrint op tumorweefsels die op de standaard wijze zijn opgeslagen in paraffine (FFPE). In januari 2012 verkreeg MammaPrint FFPE reeds het predicaat veilig en effectief van de Nederlandse overheid voor de distributie in alle Europese markten (CE markering). Deze nieuwe Amerikaanse goedkeuring onderstreept echter nadrukkelijk de veiligheid en effectiviteit van de borstkankertest en is belangrijk voor de uitbreiding van de vergoeding voor patiënten wereldwijd.

Over MammaPrint en BluePrint
Agendia’s voornaamste test MammaPrint, opgenomen in verschillende Europese richtlijnen voor de behandeling van borstkanker (NABON, ESMO en St Gallen), geeft medisch specialisten een middel om bij vroege fase borstkanker patiënten op duidelijke wijze en met grote nauwkeurigheid onderscheid te kunnen maken tussen een “hoog” en “laag” uitzaaiingsrisico, waarmee de noodzaak voor chemo bij “hoog risico” patiënten accuraat vastgesteld kan worden. De moleculaire diagnostische borstkankertesten  MammaPrint en BluePrint, kunnen tot 25 jaar vooruit voorspellen of borstkanker zal uitzaaien of niet. Hiermee kan onnodige chemotherapie worden voorkomen.Het is wereldwijd de enige test die de kans op terugkeer van borstkanker kan voorspellen gebaseerd op prospectieve wetenschappelijke patiëntdata (RASTER-studie 2012).

BluePrint een profiel van 80 genen, dat borstkanker onderverdeelt in 3 groepen: Basal, Luminal, of HER2. Deze groepen zijn zogeheten moleculaire subgroepen (subtypen, en er is steeds meer bewijs in de medische wereld dat deze onderverdeling iets zegt over de respons op bepaalde therapieën. Samen met de MammaPrint kan BluePrint mogelijk extra waardevolle informatie over het gedrag van de tumor geven.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen