Hoofdhuidkoeling kan haaruitval als gevolg van chemotherapie verminderen

Array

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval als gevolg van chemotherapie verminderen. Bij hoofdhuidkoeling wordt gewerkt met een coldcap. De coldcap wordt op uw hoofd geplaatst en koelt de hoofdhuid tot ongeveer -6 graden Celsius. Hierdoor is er minder bloedtoevoer naar de haarwortels, waardoor er minder ‘chemo’ in de haarwortels wordt opgenomen en er minder haaruitval kan optreden. Voor een optimale hoofdhuidkoeling is het van belang dat deze 30 minuten voor de behandeling wordt gestart. Vervolgens blijft de coldcap tot ongeveer 45 tot 90 minuten na de behandeling op uw hoofd geplaatst. Dit is afhankelijk van de soort chemotherapie die u krijgt. Door deze voor- en nakoeling duurt het ziekenhuisverblijf voor de toediening langer.

Hoofdhuid koeling werkt niet bij alle vormen van chemotherapie. Deze hoofdhuidkoeiling is noodzakelijk voor, tijdens en na de behandeling. Er zijn twee methoden van hoofdhuidkoeling:

  • Een “koude cap ‘, die is gevuld met een gekoelde gel.
  • Een koelsysteem, dat vloeibaar koelmiddel door een kap op je hoofd pompt .

Verder is het van belang dat de coldcap goed passend is en goed aangesloten is op uw hoofd. Daardoor zit de coldcap erg strak op uw hoofd en wordt vastgezet met behulp van een kinband. De oncologieverpleegkundige beoordeelt welke coldcap het best passend is en hoe deze bij u geplaatst moet worden.
Het is niet precies bekend wat bepaalt of hoofdhuidkoeling succesvol is. De resultaten van de koeling verschillen per persoon.

Bijwerkingen van hoofdhuidkoeling

  • Veel mensen ervaren de behandeling de eerste tien minuten als koud en soms onaangenaam. Er kan hoofdpijn optreden, die zelden met een pijnstiller behandeld hoeft te worden.
  • De koeltherapie zorgt ervoor dat de chemotherapie de haarwortels minder goed kan bereiken. Theoretisch is het mogelijk dat de chemotherapie ook niet goed aankomt bij eventuele micrometastasen (uitgezaaide kankercellen) in de behaarde hoofdhuid. In de praktijk is dit echter nooit aangetoond.

Adviezen bij hoofdhuidkoeling

  • Gebruik voorafgaand aan de hoofdhuidkoeling geen haarlak.
  • Haarspelden en oorbellen dient u te verwijderen gedurende de hoofdhuidkoeling
  • Gebruik alleen milde haarproducten.
  • Gebruik haarconditioner / crèmespoeling om het ontstaan van droog haar te voorkomen; droog haar breekt sneller af.
  • Was het haar minder vaak.
  • Droog uw haar door het droog te deppen in plaats van de wrijven.
  • Wees voorzichtig met het kammen en/of borstelen van uw haren.
  • Beperk het gebruik van haardrogers, föhns of krultangen; de warmte van deze apparaten maakt het haar droog waardoor het eerder breekt.
  • Voorkom trekken aan het haar door vlechten of het strak bijeen binden met een elastiekje.
  • Een zachte massage van de hoofdhuid kan de bloedtoevoer van de haarfollikels verbeteren

Hoofdhuidkoeling is niet geschikt in de volgende omstandigheden:

  • Bloedkankers
  • Bij hoge doses chemotherapie.
  • Bij continue chemotherapie voor meerdere dagen.
  • Als uw lever niet goed werkt.
  • Bij hevige migraine.
  • Als de hoofdhuidkoeling niet is gebruikt vanaf de eerste keer chemotherapie.

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval verminderen, maar je haar kan toch nog dun worden of u geheel voorkomen dat je je haar  niet alsnog helemaal verliest. Sommige artsen maken zich zorgen over de hoofdhuidkoeling omdat het kan voorkomen dat losse kankercellen in de buurt van de hoofdhuid worden gedood. Praat met uw arts over de vraag of hoofdhuidkoeling voor u geschikt is. Wanneer hoofdhuidkoeling bij u mogelijk is, krijgt u via de oncologieverpleegkundige nadere informatie en uitleg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen