Een beter beeld van weefselstructuren in het oog

Array

VU-medisch-centrumPromotie: Eye with Functional Optical Coherence Tomography
Boy Braaf richt zich in zijn promotieonderzoek op de visualisatie en het meten van de functie van de weefselstructuren aan de achterkant van het oog (het posterior oog) met in het bijzonder het netvlies. Hij ontwikkelde hiervoor gespecialiseerde oogheelkundige microscopen die zijn gebaseerd op optische coherentie tomografie (OCT).

Onze ogen zijn erg belangrijk voor onze dagelijkse activiteiten. Een (gedeeltelijk) verlies van gezichtsvermogen door ziekte of trauma heeft daardoor een enorme invloed op ons leven. Het is daarom belangrijk dat weefselstructuren in het oog nauwkeurig in beeld gebracht kunnen worden voor het tijdig diagnosticeren van ziekten en om de beste behandeling te kiezen.

Ontwikkeling van functionele OCT-methoden
In optische coherentie tomografie (OCT) wordt de echo van laserlicht gemeten met optische interferometrie met het doel om niet-invasief dwarsdoorsnedes van weefselstructuren te meten met micrometer-resolutie. OCT is een veelgebruikte techniek binnen de oogheelkunde voor het klinisch beoordelen van het netvlies.

Naast weefselstructuren kan OCT echter ook functionele processen meten, die aanvullende relevante informatie kunnen geven over weefselfuncties. Het hoofddoel van Braafs onderzoek was om twee functionele OCT-methoden te ontwikkelen: Doppler OCT voor het afbeelden van bloedstromen (angiografie) en polarisatie-gevoelige OCT voor de analyse van vezelstructuren (polarimetrie).

Toekomstige toepassing
Braaf beschrijft in zijn proefschrift hoe, door een nauwkeurige opbouw van instrumentatie en kalibratie, OCT gebruikt kan worden voor niet-invasieve angiografie en polarimetrie in het levende posterior oog. De live correctie van oogbewegingen en nauwkeurige dataverwerking toegepast in dit onderzoek zorgen ervoor dat de behaalde afbeeldingskwaliteit geschikt is voor een overtuigende visualisatie van pathologie in patiënten. Met dit werk zijn angiografie met Doppler OCT en polarimetrie met polarisatie-gevoelige OCT voorbereid voor hun toekomstige introductie in de kliniek.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen