Yvon Jaspers bakt hartenpizza’s in jarig Ronald McDonald Huis

Array

amcDit is een origineel bericht van Ronald McDonald Kinderfonds
Eerste Ronald McDonald Huis in Nederland en Europa bestaat 30 jaar
Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam bestaat vandaag precies 30 jaar. Yvon Jaspers deelde vrijdagavond hartvormige pizza’s uit aan alle ouders die in het Huis een tijdelijk thuis vinden, vlakbij hun kind in het Emma Kinderziekenhuis.

Yvon Jaspers wond er geen doekjes om: “Dit Huis is broodnodig. Als je kind ziek is, laat je hem of haar het liefst geen seconde uit het oog. Dat geldt al bij griep, laat staan hoe het is als je kind ernstig ziek is. Dat er dan om de hoek een Huis is waar je kunt ontspannen, eten en slapen, en toch binnen vijf minuten aan het bed van je zieke kind staat, dat is goud waard.” Yvon Jaspers is nu tien jaar als ambassadeur verbonden aan het Ronald McDonald Kinderfonds en zei daar vanavond nog zeker tien jaar aan vast te willen plakken.

Eén bezoekuurtje per dag
En er waren vanavond meer mensen van het eerste uur. Ali Bos (69) zet zich al sinds de oprichting in 1985 als vrijwilliger in voor het jarige Ronald McDonald Huis AMC. “Ik heb op een kinderoncologieafdeling gewerkt. Daar ontmoette ik ouders die niets liever wilden dan dicht bij hun kind zijn. Ze kwamen soms vanuit Drenthe of Zuid-Limburg naar Amsterdam rijden, voor één bezoekuurtje per dag. En ze kwamen soms te laat… Dus toen het Ronald McDonald Huis AMC zijn deuren opende, wist ik: hier wil ik me aan verbinden. Ouders moeten dicht bij hun zieke kind kunnen zijn. En dat doe ik al 30 jaar lang met veel liefde”, vertelde zij.

Eerste Huis van Europa
Op 6 maart 1985 opende Prinses Margriet het Ronald McDonald Huis, wat daarmee het eerste Ronald McDonald Huis in Nederland én Europa werd. In het Huis logeren ouders en broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis. Kinderkankerspecialist prof. dr. Tom Voûte maakte begin jaren ’80 in Amerika kennis met de Ronald McDonald Huizen en was direct overtuigd van de noodzaak van zo’n Huis in Nederland; zieke kinderen kunnen niet zonder hun ouders. Hij krijgt steun van McDonald’s Nederland, van ouders van ex-patiëntjes en medewerkers van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ). Samen richtten zij Ronald McDonald Huis AMC op.

Meer dan een bed alleen
Ronald McDonald Huis AMC is meer dan alleen een bed vlakbij het ziekenhuis; het is voor ouders van zieke kinderen ook een plek om tot rust te komen en steun te vinden bij andere ouders en vrijwilligers. De dagelijkse leiding van het Huis is in handen van een klein managementteam, dat hulp krijgt van maar liefst 140 vrijwilligers. Zonder hen zou het Ronald McDonald Huis niet kunnen bestaan. Ronald McDonald Huis AMC is onderdeel van het Ronald McDonald Kinderfonds, dat 15 ‘logeerhuizen’ biedt voor gezinnen op loopafstand van het ziekenhuis. Ronald McDonald Kinderfonds krijgt geen subsidie van de overheid en is afhankelijk van donateurs, sponsors en vrijwilligers.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen