Informatieavond Spataderen en Etalagebenen in Nuenen

Array

spataderenOp donderdag 9 april aanstaande organiseert het St. Anna Ziekenhuis een informatieavond over spataderen en etalagebenen. De avond vindt plaats in Nuenen op locatie “Het Klooster”, Park 1, Nuenen . Tijdens deze avond wordt dieper ingegaan op klachten, onderzoeken en behandelmethoden. De informatie wordt gegeven door dhr. A. Oomen (chirurg in het St. Anna Ziekenhuis) en dhr. J.Swinkels (verpleegkundig specialist vaatchirurgie). Ook de Hart & Vaatgroep is aanwezig voor informatie en het beantwoorden van vragen.

Eind vorig jaar ontving het St. Anna Ziekenhuis wederom het Vaatkeurmerk en het Spataderkeurmerk van De Hart&Vaatgroep. Een ziekenhuis ontvangt deze keurmerken, wanneer het aan de kwaliteitscriteria van de patiëntenorganisatie voldoet. De keurmerken helpen vaatpatiënten een keuze te maken voor een ziekenhuis waar de beste vaatzorg en spataderzorg wordt aangeboden.

 Programma:

19.15-19.30:            Ontvangst met koffie en thee

19.30-19.35:             Welkom

19.35-20.15:            Spataderen (dhr. A. Oomen, chirurg)

Presentatie en mogelijkheid tot vragen

20.15-20.30   Pauze met koffie en thee

20.30-21.05:           Etalagebenen (dhr. J. Swinkels, verpleegkundig specialist)

Presentatie en mogelijkheid tot vragen

21.05-21.15            Afsluiting

Spataderen
Spataderen zijn abnormaal verwijde, gekronkelde aderen in de benen. De medische naam voor spataderen is ‘varices’. Als de kleppen in de aderen van de benen lek raken, kunnen spataderen ontstaan. Factoren die hier een belangrijke rol bij spelen zijn: erfelijke aanleg, zwangerschap, langdurig te hoge bloeddruk, trombosebeen in het verleden, veel en lang (stil)staan, hormonale factoren, overgewicht.

Etalagebenen
De term etalagebenen komt van het feit dat mensen met deze aandoening vaak stil moeten staan tijdens het lopen, vanwege de pijn. De medische term hiervoor is ‘claudicatio intermittens’. De oorzaak van claudicatio intermittens is slagaderverkalking (atherosclerose) in de benen. Slagaderverkalking bestaat uit een lokale ophoping van bloedcellen, bloedplaatjes en vetten op plaatsen waar de vaatwand is beschadigd (plaque). Dit kan leiden tot een vernauwing of verstopping van de bloedvaten, waardoor minder zuurstof naar de spieren wordt getransporteerd. Hierdoor ontstaat de pijn in de benen.

Interesse?
Bent u geïnteresseerd? Kijk op www.st-anna.nl/activiteiten voor meer informatie. Aanmelden kan telefonisch (040 – 286 4874 ) of via het genoemde webadres.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen