Minder diabetes type-2 bij erfelijke vorm van verhoogd cholesterol

Array

Diabetes type-2 komt minder voor bij mensen met familiaire hypercholesterolemie, een erfelijke aandoening gekenmerkt door een verhoogd cholesterolgehalte. Dit is ontdekt door onderzoekers van de afdeling Vasculaire Geneeskunde van het AMC. De resultaten openen een nieuwe weg in de zoektocht naar medicijnen tegen diabetes-2. Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

‘We hebben dit onderzocht bij een specifieke patie?ntengroep, maar het is een duidelijke aanwijzing dat de stofwisseling van cholesterol van invloed is op de aanmaak van insuline in de alvleesklier. Dat biedt mogelijk aanknopingspunten voor nieuwe medicijnen tegen diabetes-2’, zegt dr. Kees Hovingh, staflid bij de afdeling Vasculaire Geneeskunde in het AMC.

diabetes_Het vermoeden dat de stofwisseling van cholesterol een link heeft met diabetes-2, bestond al langer. Van statines (cholesterolverlagende medicijnen) is bekend dat ze de kans op diabetes-2 vergroten. De reden hiervoor is onduidelijk. Een theorie is dat statines de opname van cholesterol in alvleeskliercellen stimuleren en dat daardoor de aanmaak van insuline in de alvleesklier (eilandjes van Langerhans) wordt geremd. In patiënten met diabetes-type 2 maakt de alvleesklier geleidelijk minder insuline aan waardoor de suikerhuishouding in het lichaam verstoord raakt.
De hypothese is onderzocht door het vóórkomen van diabetes-2 bij mensen met een erfelijk verhoogd cholesterol te vergelijken met familieleden zonder verhoogd cholesterol. Wat bleek? De groep met een hoog cholesterol had 51 procent minder kans op diabetes type-2. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met een defect (mutatie) in het gen dat betrokken is bij de aanmaak van het zogenoemde ‘slechte’ cholesterol LDL. Dat is een sterke aanwijzing dat de cholesterol-stofwisseling in alvleeskliercellen inderdaad van invloed is op de productie van insuline.
Als andere studies deze bevindingen bevestigen, biedt het mogelijkheden voor een nieuwe benadering van de behandeling van diabetes type-2.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen