Diabetespatiënt slachtoffer van mega-toeslagen bij Overlijdensrisicoverzekering

Array

Verzekeraars heffen vaak onevenredig hoge toeslagen aan mensen met diabetes die een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten. De hoogte van die toeslagen lijkt bovendien te zijn gebaseerd op willekeur. Gezamenlijk onderzoek van Independer en Diabetesvereniging Nederland  wijst uit dat diabetespatiënten gemiddeld bijna 230% meer premie betalen dan gezonde mensen. In sommige gevallen is dit zelfs bijna 500 procent. Betreffende verzekeraars hebben vaak weken nodig om de hoogte van de ‘diabetestoeslag’ te berekenen. Mensen met diabetes die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen in verband met de aankoop van een huis, hebben hierdoor geen tijd meer om een offerte bij een andere partij op te vragen. Zij moeten in dat geval de opslag accepteren of er voor kiezen het huis te laten lopen.

geef geld krijg geldOnderzoek
Diabetesvereniging Nederland krijgt van haar leden vaak te horen dat premies voor de overlijdensrisicoverzekering zeer fors verhoogd worden. Ook blijkt dat de premieverhoging zelfs per verzekeraar niet voorspelbaar is. Zo kan dezelfde verzekeraar de ene keer een hoge toeslag hanteren, terwijl hij een andere keer juist een lagere toeslag rekent.

Gebruikelijk traject
Een diabetespatiënt die op de gebruikelijke manier een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, maakt – net als ieder ander – eerst een vergelijking en kiest daaruit de beste aanbieding. Maar omdat hij diabetes heeft moet zijn arts een medische verklaring overleggen aan de verzekeraar. Deze bepaalt vervolgens de premieopslag. Die kan oplopen tot duizenden euro’s. Omdat de hoogte van die opslag erg onvoorspelbaar is, kan de klant vooraf nooit bepalen welke aanbieding voor hem het beste is. Kijk hier voor een voorbeeldsituatie.

Misbruik van situatie diabetespatiënt
Daniel de Wild van Independer: “Wij vinden dat sommige verzekeraars misbruik maken van de situatie van diabetespatiënten. De onvoorspelbaarheid van de torenhoge opslagen is daar een duidelijk signaal van. Wel zijn we blij dat ruim 10 verzekeraars nu meewerken aan het vooraf vergelijkbaar maken van premies voor deze groep mensen, inclusief de verhoging. Wij roepen de verzekeraars die dit nog niet doen op dit voorbeeld te volgen.

Olof King, Directeur van Diabetesvereniging Nederland: “Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes in veel gevallen nog forser werden benadeeld bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering dan we al vreesden. We zijn verbijsterd. Dit is geld verdienen over de rug van honderdduizenden mensen met diabetes. Zij betalen duizenden en soms zelfs tienduizenden euro’s te veel. We gaan een stevig gesprek voeren met de aanbieders die overlijdensrisicoverzekeringen op die manier aanbieden en met de politiek. En mensen met diabetes wijzen we graag op www.risicoverzekeringopmaat.nl.

Er zijn in Nederland ongeveer een miljoen mensen met diabetes. Elke dag komen er zo’n 145 nieuwe patiënten bij.

Bron: Independer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen