Frietfiets feestelijk van start in Amalia kinderziekenhuis

Array

Kinder Advies Raad zorgt voor gezonde frites voor jonge patiënten
Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis biedt kinderen en hun familieleden vanaf dinsdag 10 maart gezonde frietjes aan. Twee keer per week wordt door vrijwilligers gezonde friet bereid in de unieke frietfiets; een stoere bakfiets met de heteluchtoven Lightfry. Dankzij deze methode zijn de frietjes zijn niet alleen lekkerder, maar ook gezonder omdat ze minder vet en zout zijn.

Met de nieuwe bereidingswijze krijgen de kinderen knapperige frietjes die 60% minder vet zijn. Doordat het transport vanuit de keuken achterwege blijft én door de nieuwe bereidingswijze zijn de porties frites snel te bereiden, heet, knapperig en minder zout.

500_20150309fotofrietfietsradboudumcamaliakinderziekenhuisBij de ontwikkeling van dit initiatief werkt de afdeling patiëntenvoeding van het Radboudumc samen met de lokale fietsenmaker Van Hees en Pure Food Engineering, specialist in kwalitatieve ingrediënten en uitgebalanceerde levensmiddelen. Alle partijen hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de frietfiets en het aanbieden van de gezonde frites. Ze willen hiermee bijdragen aan een leuke belevenis van gezond en lekker eten in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. De nieuwe bereidingswijze met de heteluchtoven Lightfry voorkomt de typische cafetaria lucht zodat de fritesfiets in het Amalia kinderziekenhuis kan staan.

Kinder Advies Raad (KAR) draagt bij aan ervaringen in Amalia kinderziekenhuis
Samen met de kinderombudsman Marc Dullaert en de Stichting Kind en Ziekenhuis is de KAR op 20 november 2013 geïnstalleerd. Op dit moment bestaat de KAR uit dertien leden: tien meisjes en drie jongens. De leden en hun begeleiders komen regelmatig bij elkaar, waarbij de kinderen de agenda bepalen. Minstens één keer per jaar spreekt de KAR met de Raad van Bestuur van het Radboudumc. Dit heeft er al toe geleid dat de kinderen vanaf 12 jaar nu in brieven vanuit het Amalia kinderziekenhuis op een andere manier worden aangeschreven, een kinderjaarverslag is gemaakt en er gewerkt wordt aan eHealth voor kinderen. Ook heeft de KAR al een aantal keer op het Congres Kind en Ziekenhuis actief mee gediscussieerd over de rechten van het kind met de slogan “kinderen komen altijd van rechts”.

Voorzitter Eva Eikhout over de Frietfiets: “We zijn er superblij mee! Fijn dat het Amalia kinderziekenhuis er zo snel mee aan de slag is gegaan en op basis van de KAR adviezen een praktische en gezonde oplossing heeft gevonden. We hopen hiermee het verblijf in het Amalia kinderziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken voor alle kinderen en familieleden die op bezoek komen”.

Twee keer per week zal de Frietfiets in het Amalia kinderziekenhuis op het Theaterplein staan, rond 17u ’s middags. De friet wordt aanvullend aan de reguliere maaltijden aangeboden.

Bron: Radboudumc & Amaliakinderziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen