Gezondheidseffecten fijnstof en stikstofdioxide groter dan gedacht

>Big Data geven meer kennis over gezondheidseffecten luchtverontreiniging
Zowel de hoeveelheid fijn stof als stikstofdioxide heeft direct invloed op de totale sterfte en de sterfte door luchtwegaandoeningen en longkanker in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit Utrecht, waarbij met een nieuwe onderzoeksmethode gegevens van 7 miljoen Nederlanders zijn geanalyseerd. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

fijnstofUnieke onderzoeksgrootte
Met deze gegevens beschikt Nederland internationaal over het grootste onderzoekscohort waarin verbanden tussen sterfte en gegevens over de luchtkwaliteit op het woonadres zijn onderzocht. Van deze 7 miljoen mensen is tot eind 2010, dus gedurende 7 jaar, door het CBS geregistreerd wie er is overleden. De gegevens zijn anoniem gekoppeld aan andere data van het CBS, zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat en woonadres. Op basis van de versleutelde woonadressen zijn vervolgens gegevens over fijn stof en stikstofdioxide uit 2001 aan de woonadressen van de 7 miljoen deelnemers gekoppeld.

Nieuwe inzichten
Tot op heden werden alleen de fijn stof niveaus in de berekeningen voor vroegtijdige sterfte gebruikt. Naast het effect van fijn stof blijkt uit dit onderzoek dat er ook een onafhankelijk effect van stikstofdioxide op vroegtijdige sterfte is. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat er ook voor mensen onder de 65 jaar een verhoogde kans is op sterfte door luchtverontreiniging. Voorheen werd gedacht dat alleen mensen van hoge leeftijd vroegtijdig doodgaan door luchtverontreiniging.

Uitbreiding en verdieping onderzoek
Het RIVM werkt samen met het Institute for Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht verder aan de gebruikte methodiek om ook de effecten van andere omgevingsfactoren dan luchtverontreiniging te onderzoeken. Voorbeelden hiervan zijn de invloed van geluid en groen in de leefomgeving. Daarnaast kunnen met de gebruikte methodiek gezondheidseffecten op andere gebieden dan sterfte, zoals medicijngebruik, zichtbaar worden gemaakt.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen