Waarom is preventie essentieel? Aandacht voor nierziekten tijdens de Wereldnierdag

>De Kliniek Sint Jan ondersteunt actief de Wereldnierdag en wenst de bevolking bewust te maken voor meer preventie van nierziekten.

• Eén persoon op tien krijgt ooit te maken met nierinsufficiëntie, vooral diabetici of mensen met hoge bloeddruk.
• Preventie draagt bij tot een meer doeltreffende behandeling van een nierprobleem en tot het vermijden van nierinsufficiëntie.
• De Kliniek Sint Jan is een van de grootste dialysecentra in Brussel, met ongeveer 150 regelmatig gedialyseerde patiënten.

nierenWaarom is preventie essentieel?
In een vroeg stadium is de persoon die lijdt aan nierinsufficiëntie zich vaak niet bewust van zijn ziekte. Wanneer de symptomen optreden is het vaak al te laat. “Een eenvoudige urine- of bloedtest laat al toe snel nierproblemen op te sporen en vroegtijdig een doeltreffende behandeling te bieden. Een niet tijdig behandeld nierprobleem leidt tot complicaties. Preventie is dus essentieel in deze pathologie. Het verheugt mij dan ook dat onze Kliniek gratis testen organiseert en het publiek informeert over het belang van preventie tijdens deze sensibilisatiedag op 12 maart”, aldus Dr. Joris Vanparys, nefroloog in de Kliniek Sint Jan. Diabetici, patiënten met hoge bloeddruk, met hart- en vaatziekten, met nierstenen of met blaas- en prostaatproblemen en de bevolking van 60 jaar en ouder hebben een hoger risico op chronische nieraandoeningen.

In geval van nierinsufficiëntie blijft dialyse de enige mogelijke oplossing om dialysepatiënten toe te laten te overleven en een zo normaal mogelijk leven te leiden.

Tijdens de gehele namiddag van 12 maart informeert de Kliniek Sint Jan over de problemen die verband houden met de nieren en biedt de personen, die dat wensen, de mogelijkheid gratis hun nierwerking te testen en raadgevingen te krijgen van ter zake bevoegde specialisten.


De Kliniek Sint-Jan, een van de grootste dialysecentra in Brussel

De dienst nefrologie van de Kliniek Sint-Jan is een van de grootste dialysecentra in Brussel en ongeveer 150 regelmatige patiënten kunnen er terecht. Het dialysecentrum van de Kliniek beschikt over 28 dialyse-units voor hemodialyse (met behulp van een medisch hulpmiddel) en periotoneale dialyse (met behulp van een katheter). “Wij gaan onze capaciteit nog uitbreiden om te beantwoorden aan de noden van onze patiënten. Tegen 2017, zullen een 40-tal units ter beschikking staan van de gedialyseerde patiënten”, voegt Dr. Axel Derwa, hoofd van de dienst nefrologie van de Kliniek, eraan toe.

Hemodialysepatiënten kunnen eveneens terecht in twee andere externe “low care” dialysecentra: Valida in Sint Agatha Berchem en het Regionaal Ziekenhuis Sint Maria in Halle. Elk centrum beschikt over 13 dialyse units

Praktische informatie voor gratis testen
Deze gebeuren continu van 13 uur tot 17 uur in de inkomhal van de Kliniek Sint Jan, site Kruidtuin (Kruidtuinlaan 32 te 1000 Brussel). Een team specialisten en verpleegkundigen zal aanwezig zijn om geïnteresseerde personen te onthalen, hen te informeren en hun nierwerking te testen. Opgelet, om u te kunnen laten testen moet u minstens 16 jaar oud zijn.

Bron: Kliniek Sint-Jan

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen