IJsselland Ziekenhuis schaft nieuwe MRI scanner aan

0
782

Op 12 maart heeft het IJsselland Ziekenhuis een overeenkomst getekend met Philips voor de aanschaf van een nieuwe MRI scanner. Het ziekenhuis beschikt daarmee binnenkort over de nieuwste generatie scanners met compleet digitale beeldvorming. Deze techniek zorgt voor een nog scherpere beeldkwaliteit en stelt de arts in staat sneller te scannen. Daarnaast biedt de scanner meer comfort voor de patiënten: de scanner geeft minder geluidshinder en de opening waarin de patiënt ligt is groter.

De nieuwe MRI scanner wordt in juni volledig in gebruik genomen.

150312 Nieuwe MRI IJsselland Ziekenhuis 1Belangrijke voordelen voor de patiënt
Met de “MR 1.5T Ingenia” schaft het IJsselland Ziekenhuis een scanner van een nieuwe generatie medische scanners van Philips aan. Doordat de beelden nu helemaal digitaal worden verwerkt, is de kwaliteit beter en wordt de betrouwbaarheid van het MRI onderzoek verder vergroot.

Voor de patiënt biedt de scanner daarbij meer comfort: het onderzoek gaat veel sneller en een patiënt kan gemakkelijker op de juiste manier op de tafel liggen.

Tijdens een MRI onderzoek maakt een scanner een tikkend of kloppend geluid bij het maken van de afbeeldingen; bij de nieuwe scanner wordt geluidshinder verminderd. Daarbij is de diameter van de opening waarin de patiënt ligt 10 cm groter ten opzichte van de vorige generatie MRIscanners. Hierdoor heeft een patiënt minder snel een gevoel van benauwdheid.

MRI-onderzoek nu volledig digitaal
MRI (Magnetic Resonance Imaging) vindt plaats op de röntgenafdeling van een ziekenhuis en wordt toegepast voor onderzoek van gewrichten, bloedvaten, het zenuwstelsel en organen. Bij MRI worden met behulp van een grote sterke magneet en radiogolven (geen röntgenstralen) bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Deze signalen worden via een antenne opgevangen en daarna door een computer verwerkt tot een afbeelding.

Voor het opvangen en verwerken van de (radio-)signalen maken de gangbare MRI-scanners gebruik van analoge technieken. Het nieuwe Ingenia-systeem werkt echter digitaal. Het ontvangt en verwerkt de signalen direct, en daarbij gebeurt dit dicht bij de patiënt: in de ontvangstspoel in de tafel waarop de patiënt ligt.

De MRI scanner kan op deze manier beelden van een scherpere kwaliteit geven.

De overeenkomst voor de aanschaf van de nieuwe MRI scanner werd op 12 maart ondertekend door drs. P.H. Draaisma, voorzitter raad van bestuur van het IJsselland Ziekenhuis, en dhr. H. Valk, algemeen directeur Philips Healthcare.