Laevo introduceert hulpmiddel voor rugondersteuning bij voorovergebogen en tilwerk

rugpijnHulpmiddel Laevo draagt bij aan voorkoming van rugklachten en reductie van ziekteverzuim
De Delftse startup Laevo presenteert tijdens de beurs Zorgtotaal zijn gelijknamige hulpmiddel voor rugondersteuning. De Laevo is speciaal ontwikkeld voor gebruik in sectoren waar veel voorovergebogen werk en tilwerk verricht wordt, zoals de zorg, logistiek en bouw. Het lichte, draagbare, werkhoudingondersteunende hulpmiddel voorkomt en vermindert rugklachten en verbetert daardoor de duurzame inzetbaarheid van de gebruiker.

De Laevo is het resultaat van een onderzoeksproject waarin InteSpring, een zusteronderneming van Laevo, samen met de TU Delft een oplossing zocht voor het hoge aantal rugklachten in de zorg. Na analyse in ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen bleek dat naast onjuist gebruik van tilliften vooral de zware belasting van de voorovergebogen werkhouding problemen oplevert. Op basis van die analyse heeft Laevo samen met een grote klankbordgroep van zorgverleners, patiënten, Arboartsen, inspectie SZW en management, zijn exoskelet ontwikkeld.

Niet alleen biedt de Laevo goede ondersteuning bij voorovergebogen houdingen, maar het systeem is in tegenstelling tot andere exoskeletten een gebruiksvriendelijk en praktisch hulpmiddel, mede omdat er geen motoren gebruikt worden. De Laevo staat ook lopen, draaien, reiken en andere bewegingen toe, hetgeen bij andere rugondersteuningen, zoals korsetten en braces, niet het geval is.

Werking
Veel mensen steunen in voorovergebogen houding met hun handen af op hun bovenbenen. De krachten lopen dan door de armen in plaats van door de rug, waardoor de rugspieren nauwelijks hoeven te compenseren en men de voorovergebogen houding langer kan volhouden. De Laevo doet precies hetzelfde: een deel van het gewicht van de romp steunt, via de structuur, af op de bovenbenen. Hierbij behoudt de gebruiker zijn bewegingsvrijheid; de Laevo is zo ontwikkeld dat hij meebeweegt met alle bewegingen.

TNO en de VU hebben onderzoek gedaan naar het effect van de Laevo en hebben geconstateerd dat dit exoskelet de spieractiviteit in de rugspieren met 40 procent vermindert, gemeten bij een werkhoek van 40 graden. De volhoudtijd van voorovergebogen en tilwerk neemt daarmee toe met factor 3. De Laevo wordt voor iedere gebruiker op maat gemaakt, zodat zowel comfort als ondersteuning optimaal zijn tijdens de werkzaamheden.

Laevo is aanwezig op Zorgtotaal, dat plaatsvindt van 18 tot en met 20 maart in de Jaarbeurs Utrecht. De Laevo wordt voor het eerst getoond op de stand van partner  JOYinCARE   (stand: 08.E102), dat zich met zijn technologische oplossingen en concepten richt op het minimaliseren van fysieke belasting in de zorg. Naast de Laevo laat JOYinCARE op zijn stand andere innovaties, zoals een actieve tillift en een dynamische ligondersteuning zien.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen