MMC werkt aan diabetesgame voor ouderen

Deelnemers Game Jam bouwen in groepjes aan een diabetes-app
Máxima Medisch Centrum (MMC) heeft een weekend lang gewerkt aan het ontwikkelen van een Diabetes Game; samen met studenten van de TU/e werd in een lange brainstorm technologie op een creatieve manier ingezet om te werken aan de Eindhoven Diabetes Education Simulator, de E-DES. Het doel van de competitie is om de kwaliteit van leven van patiënten met Diabetes type II te verbeteren. Diabetes type II komt vooral voor bij ouderen.

Anne Maas is projectleider vanuit MMC en werkt samen met de TU/e aan de E-DES. “Patiënten die diabetes type II hebben, zijn vaak al wat ouder. Hun leven verandert drastisch; ze krijgen veel nieuwe informatie, moeten hun bloedsuikerspiegel testen en leren hoe zij reageren op voedsel en op inspanning. Het is dus belangrijk om ze daarbij te helpen. Daarom helpen we onze patiënten zo goed mogelijk. De E-DES is daarom een nuttige innovatie.”

appsDiabetesgame als bordspel
Twintig ontwikkelaars werkten een weekend lang aan de ontwikkeling aan de diabetesgame in de vorm van een competitie. Vrijdagmiddag was de start met een introductie van de ziekte diabetes, gevolgd door interviews met patiënten, specialisten en verpleegkundigen. Daarna werd in groepjes gewerkt aan het bedenken en bouwen van apps. De ene app houdt rekening met het hongergevoel, de andere richt zich juist meer op de kleinkinderen. De winnende app ziet eruit als een soort bordspel, waardoor het extra uitdagend wordt om ermee aan de slag te gaan.

Innovatie en diabetes
MMC zet voortdurend innovatie in om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren. Vaak gebeurt dat in samenwerking met de TU/e. Ouderen zijn actief op internet, beschikken vaak over een tablet en dus is de stap naar de ontwikkeling van een diabetesgame een logische.

Diabetes Type II
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar, en kan zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder. De behandeling bestaat uit gezond eten, veel bewegen en vaak ook medicijnen voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol. Soms moet een patiënt met insuline spuiten bij zichzelf.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen