Verdeeldheid staat besparing zorgkosten in de weg

Array

tegengesteld pijlenGrote kansen voor eerstelijnszorg, meer samenwerking vereist
Verbetering van zorg en beperking van zorgkosten zijn belangrijke thema’s met het oog op de toenemende vergrijzing. In het zorgakkoord is daarom afgesproken dat eerstelijns aanbieders, zoals huisartsen apothekers en fysiotherapeuten, steeds meer chronische en niet-complexe zorg moeten overnemen van ziekenhuizen. Om de doelen te bereiken is meer samenwerking vereist.

De eerste lijn is nog te versnipperd en de overige belanghebbenden zijn te verdeeld om meters te kunnen maken. De eerste lijn, de huisartsen voorop, moet zelf het initiatief nemen. Een cultuurverandering is nodig: van aanbodgericht naar vraaggericht werken en van solistisch werken naar samenwerken. Dit stelt het ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen publicatie.

Groeiende kwantiteit en complexiteit
Naast verschuiving van zorg vanuit de tweede lijn, zijn er ook andere trends die zowel zorgvolume als zorgcomplexiteit binnen de eerste lijn doen toenemen.  Zo wonen ouderen steeds langer thuis en neemt de opnameduur in ziekenhuizen structureel af. Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg vindt een verschuiving van tweedelijns naar eerstelijns zorg plaats. Daarnaast is sprake van drie maatschappelijke trends die voor toenemende eisen: vergrijzing, digitalisering (e-health) en een toenemend consumentenbewustzijn.

Samenwerking vereist ondersteunende structuur
Voor betere en goedkopere zorg zal de eerste lijn meer met ziekenhuizen, welzijn en ouderenzorg moeten samenwerken. Onderling moeten eerstelijns aanbieders meer bedrijfsmatig samenwerken om alle nieuwe taken aan te kunnen. Alleen zo kunnen zij zorgvernieuwing, facilitaire zaken en digitale toepassingen binnen één samenwerkingsverband organiseren en houden zij de handen vrij om zorg te verlenen. Daarvoor is wel een cultuurverandering nodig: van solistisch werken naar samenwerken en van aanbodgericht naar vraaggericht werken.

Kostenbesparingen èn hogere kwaliteit binnen handbereik
“Eerstelijns aanbieders moeten zich organiseren en tegelijkertijd de vaak tegengestelde belangen van ziekenhuizen, ouderenzorgaanbieders en zorgverzekeraars in het oog houden. De focus moet echter niet alleen op de inhoudelijke samenwerking liggen, maar ook op de achterliggende organisatie en bedrijfsvoering. Door slimmer samen te werken kunnen artsen ontzorgd worden, kan op zorgkosten bespaard worden èn kwalitatief betere zorg worden geleverd”, aldus Erwin Winkel, sectormanager gezondheidszorg bij ING.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen