Vernieuwde samenwerking KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Kanker Instituut

Array

samenSneller onderzoeksresultaten naar de patiënt brengen
Om de impact van kankeronderzoek voor patiënten verder te kunnen vergroten, gaan KWF Kankerbestrijding en het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, een vernieuwde overeenkomst met elkaar aan.

De samenwerking heeft  als doel minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor de kankerpatiënt. Hiervoor is in een aparte overeenkomst afgesproken dat het NKI jaarlijks 14% van de inkomsten van KWF Kankerbestrijding ontvangt (in 2014: 16 miljoen)  om hoogstaand onderzoek te doen. Deze overeenkomst geldt in ieder geval tot 2019.

De visie van KWF is dat kankerbestrijding in Nederland baat heeft bij het invullen van een voortrekkersrol door één nationaal instituut. De samenwerking moet onder andere belangrijke onderzoeksresultaten opleveren die grote impact hebben voor de patiënt, maar ook beleidsmatige vernieuwingen die van belang zijn voor het kankeronderzoek. KWF gaat daarop sturen. Zo gaat bijvoorbeeld de onderzoeksagenda van het NKI door KWF Kankerbestrijding worden beoordeeld op de mate waarin die bijdraagt aan de missie van KWF, zoals de kennis over kanker.  KWF krijgt al waardevolle inbreng van patiënten bij de beoordeling van onderzoeksprojecten. Met het NKI zal bijvoorbeeld onderzocht worden of patiënten ook betrokken kunnen worden bij de beoordeling van het onderzoeksprogramma

Andere rol KWF Kankerbestrijding
“Het excellente wetenschappelijke onderzoek van het NKI is erg belangrijk voor onze verbintenis in de strijd tegen kanker. Het NKI heeft een zeer hoge wetenschappelijke output en efficiëntie. De rol van KWF gaat echter in deze samenwerking veranderen. Daarmee ontwikkelen we ons van onderzoeksfinancier pur sang tot facilitator van en investeerder in oncologisch onderzoek”, aldus Michel Rudolphie, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding.

Excellent onderzoek handhaven
Voor het doen van onderzoek is het NKI voor een groot deel afhankelijk van de opbrengsten van KWF Kankerbestrijding (sinds 1951). Rene Medema, voorzitter Raad van Bestuur:  ‘Het Antoni van Leeuwenhoek is het enige Comprehensive Cancer Center in Nederland waar hoogwaardig onderzoek en uitstekende patiëntenzorg samengaan.  Met de subsidie van KWF zijn wij in staat om onze positie als excellent instituut te handhaven en waar mogelijk verder uit te bouwen. Zo kan het NKI een nationaal kenniscentrum zijn en de voortrekkersrol zoveel mogelijk blijven vervullen voor specifieke gebieden die van belang zijn voor al het kankeronderzoek in Nederland.’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen