Onderhandelingen nieuwe cao UMC’s van start

Array

fnvGisteren startten de onderhandelingen voor een nieuwe cao Universitair Medisch Centra (UMC’s). De huidige cao loopt af op 1 mei 2015 en geldt voor 67.000 medewerkers. De FNV wil vooral goede afspraken maken over loonsverhoging, werkzekerheid en duurzame inzetbaarheid. Dit laatste vooral in combinatie met onregelmatigheidsdiensten. De werkgever wil alvast vooruit lopen op de wet m.b.t. de ambtenarenstatus. Ondanks dat de Eerste Kamer deze wet nog moet behandelen, stelt de werkgever al diverse verslechteringsvoorstellen voor.

“De belangen van de medewerkers staan op veel punten haaks op wat de werkgevers voor ogen hebben”, aldus Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg en Welzijn. “Wij vinden dat alle werknemers recht hebben op koopkrachtverbetering en vragen daarom een structurele loonsverhoging van 3%. Daarnaast is werkzekerheid belangrijk. Daar waar vast werk is, willen we vaste contracten. Geen externe inhuur of nul-urencontracten. Bovendien is het van belang om realistische afspraken te maken met betrekking tot duurzame inzetbaarheid van werknemers. Tot je 62e werken in de nachtdienst is toch niet normaal?”

De werkgevers, verenigd in de Federatie van universitair Medisch Centra, NFU, komen vooralsnog met verslechteringsvoorstellen ten aanzien van de huidige arbeidsvoorwaarden. Op het vlak van werkzekerheid schiet de NFU door. De FNV is vooral verbaasd over het feit dat de NFU de rechtspositie van de werknemers al wil aanpassen, terwijl de wet ten aanzien van de ambtenarenstatus nog niet is aangenomen door de Eerste Kamer.

De onderhandelingen staan gepland op:17 maart, 15 april en 30 april 2015.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen