Overleg over vergoeden medicijnen

congres bijeenkomstApothekers, zorgverzekeraars, patiënten, het zorginstituut en andere partijen hebben donderdag 19 maart overleg over het besluit van zorgverzekeraars om een aantal bereidingen van medicijnen niet langer te vergoeden. Dat besluit is voorlopig ten dele teruggedraaid omdat een aantal zorgverzekeraars heeft toegezegd de medicijnen te blijven vergoeden tot er meer duidelijkheid is.

De zorgverzekeraars besloten eind februari een groot aantal door de apotheek gemaakte medicijnen niet langer te vergoeden. Volgens hen werkt een deel van die medicijnen niet en is er voor een ander deel een gewoon werkend medicijn in de handel. Het besluit leidde volgens de apothekers tot ongerustheid aan de balie. Het gaat om op maat gemaakte medicijnen, voor mensen die geen standaardmedicatie aan kunnen, zoals kinderen en ouderen.

Regie voor Zorginstituut
Op verzoek van Patiëntenfederatie NPCF is komende donderdag overleg over het besluit om deze medicijnen niet langer te vergoeden. Alle betrokken partijen gaan dan met het Zorginstituut aan tafel om over de problemen te praten.

Volgens Patiëntenfederatie NPCF moeten niet de individuele verzekeraars beslissen over wel of niet vergoeden van medicijnen, maar moet dat in overleg met alle betrokkenen.
Directeur Wilna Wind van Patiëntenfederatie NPCF: “Wij zien hier een coördinerende rol weggelegd voor het Zorginstituut. Dat moet de regie hebben bij dit soort besluiten.”

Tijdens het overleg wordt ook gesproken over de manier waarop dergelijke besluiten voortaan bekend worden gemaakt. Inzet van Patiëntenfederatie NPCF is dat patiënten ruim van tevoren op de hoogte worden gebracht, zodat ze niet verrast worden aan de balie van de apotheek.

Overigens moeten patiënten de ‘apothekersmedicijnen’ voorlopig wel zelf voorschieten. Daarna bepaalt de zorgverzekeraar of de rekening wordt vergoed. Het is nog onduidelijk hoe lang die situatie zo blijft.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen